Onigiri z maślakami
Ponownie powrót do kuchni japońskiej. No może nie całkiem, bo maślaki to nasze, polskie grzyby :-). Ale onigiri to już przysmak japoński.
Ryż należy przygotować zgodnie z tym przepisem.
Od jakiegoś czasu posiadam foremki do formowania onigiri. Dlatego tym razem z 1 szklanki suchego ryżu wyszło mi 5 sztuk smakołyków :-). Z foremek, onigiri wychodzą nieco większe ;-) niż te robione ręcznie.
- ryż do sushi
- 200 g mrożonych maślaków
- 1 mała szalotka lub inna cebula
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- 1 łyżeczka masła klarowanego
- sól
- pieprz
- 5 dwucentymetrowych pasków nori
- czarny sezam
Przygotować zgodnie z tym przepisem ryż.
Maślaki rozmrozić, posiekać i podsmażyć na rozgrzanym maśle klarowanym. Szalotkę drobno posiekać i dodać do smażących się maślaków. Smażyć do momentu całkowitego odparowanie wody. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Grzyby muszą być dosyć mocno doprawione. Na koniec dodać posiekaną natkę pietruszki i wymieszać.
Farsz wystudzić.
Ostudzoną porcję ryżu umieścić w foremce.
Zrobić w nim wgłębienie i włożyć czubatą łyżeczkę farszu. Przykryć kolejną porcją ryżu i docisnąć przykrywką foremki. Gotowe onigiri wyjąć z foremki, owinąć paskiem nori i obtoczyć w sezamie.
Cały proces formowania onigiri można również przeprowadzić ręcznie, pamiętając o zwilżaniu rąk zimną wodą.
Podawać tuż po przygotowaniu. Można też przechowywać, ale wówczas każdy smakołyk należy owinąć folią spożywczą posmarowaną od wewnątrz olejem.
Komentarze
Prześlij komentarz