Fasolka szparagowa w sosie pomidorowym

Kupując fasolkę szparagową dostałam do spróbowania mały słoiczek fasolki w sosie pomidorowym (właściwie w keczupie). Tak przygotowana bardzo mi posmakowała. Ale postanowiłam zamiast keczupu użyć pomidorów z puszki, passaty pomidorowej i niewielkiej ilości keczupu. Powiem szczerze, że ta wersja bardziej mi smakowała. Dodam jeszcze, że taką fasolkę można jeść zarówno na ciepło, jak i na zimno. Można ją także zagotować w słoiczkach i będzie jak znalazł w okresie zimowym.

  • 1 kg fasolki szparagowej
  • 3 sztuki papryki (u mnie mix)
  • 5 szalotek lub innych cebul
  • 3 ząbki czosnku
  • 400 g pieczarek
  • 1 puszka pomidorów krojonych
  • 500 ml passaty pomidorowej
  • 5 sporych łyżek keczupu
  • 0,5 szklanki oleju
  • 0,5 łyżeczki ostrej papryki
  • 0,5 łyżeczki pieprzu
  • 1 łyżeczka papryki wędzonej (może być słodka)
  • sól
Fasolkę oczyścić i pokroić na około trzycentymetrowe kawałki. Lekko podgotować w osolonej wodzie. Odcedzić.
Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na oleju. Dorzucić pokrojone w plasterki pieczarki i smażyć kilka minut. 
W międzyczasie oczyścić i pokroić w około trzycentymetrowe kawałki paprykę. Dodać ją do cebuli i pieczarek. Posolić. Następnie dodać odcedzoną fasolkę i smażyć dziesięć minut. Po tym czasie wlać passatę, pomidory z puszki i keczup. Wymieszać i zagotować. 
Gotować do momentu zmięknięcia papryki i fasolki. Doprawić do smaku przyprawami i w razie konieczności solą.

Komentarze

Popularne posty