Fasolka szparagowa w sosie pomidorowym
Kupując fasolkę szparagową dostałam do spróbowania mały słoiczek fasolki w sosie pomidorowym (właściwie w keczupie). Tak przygotowana bardzo mi posmakowała. Ale postanowiłam zamiast keczupu użyć pomidorów z puszki, passaty pomidorowej i niewielkiej ilości keczupu. Powiem szczerze, że ta wersja bardziej mi smakowała. Dodam jeszcze, że taką fasolkę można jeść zarówno na ciepło, jak i na zimno. Można ją także zagotować w słoiczkach i będzie jak znalazł w okresie zimowym.
- 1 kg fasolki szparagowej
- 3 sztuki papryki (u mnie mix)
- 5 szalotek lub innych cebul
- 3 ząbki czosnku
- 400 g pieczarek
- 1 puszka pomidorów krojonych
- 500 ml passaty pomidorowej
- 5 sporych łyżek keczupu
- 0,5 szklanki oleju
- 0,5 łyżeczki ostrej papryki
- 0,5 łyżeczki pieprzu
- 1 łyżeczka papryki wędzonej (może być słodka)
- sól
Fasolkę oczyścić i pokroić na około trzycentymetrowe kawałki. Lekko podgotować w osolonej wodzie. Odcedzić.
Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na oleju. Dorzucić pokrojone w plasterki pieczarki i smażyć kilka minut.
W międzyczasie oczyścić i pokroić w około trzycentymetrowe kawałki paprykę. Dodać ją do cebuli i pieczarek. Posolić. Następnie dodać odcedzoną fasolkę i smażyć dziesięć minut. Po tym czasie wlać passatę, pomidory z puszki i keczup. Wymieszać i zagotować.
Gotować do momentu zmięknięcia papryki i fasolki. Doprawić do smaku przyprawami i w razie konieczności solą.
Komentarze
Prześlij komentarz