Andrut z masą z mleka w proszku
Bardzo lubię takie domowe wafle, przekładane różnymi masami. Najbardziej jednak smakuje mi wafel z masą z mleka w proszku. Masa jest szybka w przygotowaniu i jedna jej porcja wystarcza do przełożenie pięciu sztuk wafli. Jak dla mnie pycha. Do mojego andruta dodałam jeszcze pokruszone, prażone pistacje. Musicie spróbować. I jeszcze jedna ważna sprawa. Dotyczy mleka w proszku. Nie może to być mleko granulowane, tylko w proszku. Najlepsze jest łaciate lub gostyńskie ;-).
- 1 szklanka cukru (można użyć 3/4 szklanki)
- 1 kostka margaryny (250g)
- 1 czubata łyżka kakao
- 0,5 szklanki mleka
- 1,5 szklanki mleka w proszku
- spora garść prażonych, niesolonych pistacji
Cukier, margarynę, mleko i kakao zagotować. Wyłączyć palnik i dodać mleko w proszku. Dokładnie wymieszać, tak aby nie pozostały grudki.
Pistacje wyłuskać i pokruszyć.
Przygotowaną, jeszcze ciepłą masą przekładać wafle. Ostatnią warstwę masy posypać pistacjami i nakryć waflem.
Przełożone wafle ułożyć na desce i przycisnąć ciężkim naczyniem. Pozostawić na około godzinę (można na dłużej, tylko nie wiem czy uda się wytrzymać ;-)). Pokroić.
Komentarze
Prześlij komentarz