Sushi
Sushi to jedna z najbardziej popularnych japońskich potraw. W Polsce pokutuje przekonanie, że sushi to surowa ryba. Nic bardziej mylnego.
Sushi to ryżowe przysmaki podawane z różnymi dodatkami. Oczywiście również z surową rybą. Należy jednak pamiętać, że ryba do sushi musi być jak najbardziej świeża. Jeśli takiej nie macie lub nie jesteście pewni, lepiej użyć wędzonej.
Wraz z MD jesteśmy miłośnikami sushi. Jak tylko nadarza się okazja odwiedzamy bary lub restauracje serwujące te specjały. Od jakiegoś czasu staramy się samodzielnie w domu przygotowywać sushi.
I oto nasze wyroby :-).
Zachęcam Was do samodzielnego sporządzenia sushi.
Aby przygotować sushi dobrze jest nabyć bambusową matę, przy pomocy której zwija się rolki. Bardzo ważny jest również ostry nóż i trochę zdolności manualnych. Niezwykle istotne są również bardzo dobrej jakości składniki. O rybie już wspomniałam, ale pozostałe też mają niebanalne znaczenie.
Jednym z dodatków do sushi jest wasabi. Warto nabyć dobrej jakości proszek wasabi, a nie gotową pastę.
Na powyższych zdjęciach można odszukać trzy rodzaje sushi: nigiri, futo - maki i ura - maki. Jednak jest ich nieco więcej. Postaram się je krótko scharakteryzować. Poniżej przedstawiam 6 wybranych rodzajów, :-).
1. Nigiri
To najbardziej podstawowa i najprostsza odmiana sushi. Nazwa pochodzi od japońskiego czasownika nigiri - ugniatać. Z doprawionego octem ryżu ugniata się niewielkie, wydłużone kulki, na których układa się kawałki ryby, owoców morza lub japońskiego omleta. Ich smak wzmacnia ostre wasabi.
2. Maki
To sushi owinięte prasowanymi algami morskimi - nori. Ryżowe wałeczki formowane są przy pomocy bambusowej maty, a następnie krojone na kawałki. Powinny mieć grubość około 2 do 3 cm. Środek można wypełnić zarówno owocami morza, rybami, pastami rybnymi, jak również warzywami: awokado, pędami bambusa, ogórkiem, sałatą, marynowaną rzodkwią.
3. Futo - maki
To jedna z odmian maków. Są grubsze, bo mają 4 do 6 cm. Bardzo często podaje się je w dekoracyjnej formie z wystającymi kawałkami ogórka, czy sałaty.
4. Ura - maki
To tak zwane maki odwrócone. Oznacza to, że wierzchnią warstwę stanowi ryż, a nori znajdują się wewnątrz rolki. Istotnymi składnikami wyróżniającym je na tle innych rodzajów sushi są sezam i kawior, którymi otaczane są gotowe rolki.
5. Temaki
To najprostsze w przygotowaniu sushi. Swoim kształtem przypominają rożki, które owinięte są płatem nori.
6. Gunkan Maki
Swoim kształtem przypominają niewielkie łódki. Są formowane ręcznie i owijane paskiem nori, tak aby delikatnie wystawał. Wypełnia się je dodatkami typowymi dla innych rodzajów sushi. Najczęściej jednak rybnym tatarem.
Komentarze
Prześlij komentarz