Surówka z czerwonej kapusty
Surówka z czerwonej lub jak kto woli z modrej kapusty, to doskonały dodatek do wielu dań. Doskonale komponuje się z królikiem, kaczką, kluskami na parze z sosem, ale można jej też użyć jako dodatku do hamburgerów, hot dogów i wielu innych dań.
Spróbujcie sami :-).
- 1 mała główka czerwonej kapusty lub pół dużej
- 1 cebula
- 1 czubata łyżka majonezu
- sól
- pieprz
- 1,5 łyżki octu jabłkowego
- 1 łyżka posiekanego koperku
Kapustę oczyścić z wierzchnich liści i drobno posiekać. Zalać ją wrzątkiem i pozostawić na 30 minut. Następnie odcedzić, odcisnąć i dodać ocet jabłkowy. Przywróci on piękny kolor kapuście.
Do kapusty dodać pokrojoną w cienkie plasterki cebulę, posiekany koperek, sól, pieprz i majonez. Wymieszać. Odstawić na 30 minut do lodówki.
Komentarze
Prześlij komentarz