Kacza wątróbka w sosie

Wątróbka już była. Tym razem podałam kaczą. Jest bardzo delikatna w smaku, a w sosie własnym smakuje wyśmienicie. Polecam spróbować. 

(na 2 porcje)
  • 500 g wątróbki kaczej
  • 2 duże szalotki lub inne cebule
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1 łyżka jasnego sosu sojowego
  • sól
  • pieprz
  • mąka (w tym 1,5 łyżki do zagęszczenia sosu)
  • 500 ml wody
  • tłuszcz do smażenia
Wątróbkę oczyścić, przepłukać i dokładnie osuszyć papierowym ręcznikiem.
Szalotkę obrać i pokroić w plasterki.
Na głębokiej patelni rozgrzać tłuszcz. Wątróbkę oprószyć mąką i zrumienić na gorącym tłuszczu. Zrumienione zdjąć z patelni. Można teraz lekko posolić.
Na patelnię wrzucić szalotkę i zeszklić ją. Dodać sos sojowy, sól, pieprz, majeranek i wodę, zagotować. 
W małym słoiczku lub shakerze rozrobić 1,5 łyżki mąki z niewielką ilością wody. Tak przygotowaną zaprawę wlać do sosu. Zagotować. Włożyć wątróbkę. Dusić przez 2 do 3 minut. W razie potrzeby doprawić do smaku. Należy pamiętać, że długie trzymianie wątróbki na ogniu spowoduje jej stwardnienie. Podawać zaraz po przyrządzeniu.

Komentarze

Popularne posty