Spaghetti carbonara
Aby zrobić carbonarę postanowiłam poszperać w internecie i książkach kucharskich z włoskimi przepisami. Na bazie licznych przepisów stworzyłam własny. Zarówno MD, jak i ja byliśmy zadowoleni ze spaghetti. Wyszło przepyszne :-).
- 300 g makaronu spaghetti
- 50 g parmezanu
- 3 żółtka
- 1 jajo
- 200 g wędzonego surowego boczku
- 2 łyżki oliwy
- sól
- pieprz
Boczek pokroić w paski. Mój był w plastrach, więc pokrojenie go nie było problemem.
Rozgrzać patelnię. Dodać dwie łyżki oliwy i zezłocić boczek.
W międzyczasie zagotować i posolić wodę na makaron. Makaron gotować zgodnie z danymi na opakowaniu - ma być al dente.
Jajo i żółtka roztrzepać, dodać do nich około 40 g startego parmezanu i tłuszcz z wytopionego boczku. Dokładnie wymieszać.
Na patelnię wyłożyć ugotowany makaron. Pozostawić szklankę wody po gotowaniu makaronu. Przyda się później.
Do makaronu wlać mieszaninę jajeczną i dokładnie wymieszać. Dodać dwie chochle z pozostawionej wody po makaronie. Jeszcze raz wymieszać. Dodać boczek i ponownie wymieszać. W razie potrzeby doprawić solą i pieprzem.
Spaghetti carbonarę podawać wyporcjowany i posypany pozostałym parmezanem.
Komentarze
Prześlij komentarz