Spaghetti carbonara

Aby zrobić carbonarę postanowiłam poszperać w internecie i książkach kucharskich z włoskimi przepisami. Na bazie licznych przepisów stworzyłam własny. Zarówno MD, jak i ja byliśmy zadowoleni ze spaghetti. Wyszło przepyszne :-).

(na 4 porcje)
  • 300 g makaronu spaghetti
  • 50 g parmezanu
  • 3 żółtka
  • 1 jajo
  • 200 g wędzonego surowego boczku
  • 2 łyżki oliwy
  • sól
  • pieprz
Boczek pokroić w paski. Mój był w plastrach, więc pokrojenie go nie było problemem. 
Rozgrzać patelnię. Dodać dwie łyżki oliwy i zezłocić boczek. 
W międzyczasie zagotować i posolić wodę na makaron. Makaron gotować zgodnie z danymi na opakowaniu - ma być al dente.
Jajo i żółtka roztrzepać, dodać do nich około 40 g startego parmezanu i tłuszcz z wytopionego boczku. Dokładnie wymieszać. 
Na patelnię wyłożyć ugotowany makaron. Pozostawić szklankę wody po gotowaniu makaronu. Przyda się później.
Do makaronu wlać mieszaninę jajeczną i dokładnie wymieszać. Dodać dwie chochle z pozostawionej wody po makaronie. Jeszcze raz wymieszać. Dodać boczek i ponownie wymieszać. W razie potrzeby doprawić solą i pieprzem. 
Spaghetti carbonarę podawać wyporcjowany i posypany pozostałym parmezanem.

Komentarze

Popularne posty