Kurczak kukurydziany z butelki w przyprawie pięciu smaków
Kurczak kukurydziany jest doskonałym wyborem dla osób ceniących sobie delikatne i smaczne mięso drobiowe.
Dlaczego kukurydziany? Jego chów odbywa się w specjalistycznych gospodarstwach, a pasza którą jest karmiony w co najmniej 50% zawiera kukurydzę.
Kurczaki takie mają lekko złotawy kolor skóry i intensywnie żółty kolor tłuszczu. Mięso ich też jest bardziej żółtawe.
Muszę również dodać, że taki kurczaczek jest droższy od zwykłego. Warto jednak zainwestować :-).
- 1 sztuka kurczaka kukurydzianego
- 1 czubata łyżeczka przyprawy pięć smaków
- 1 łyżeczka papryki wędzonej
- 1,5 łyżeczki soli
- butelka od piwa
Kurczaka oczyścić, umyć i dokładnie natrzeć przyprawami. Nie zapomnieć natrzeć pod skórą i wewnątrz tuszki.
Kurczaka pozostawić na około godzinę w lodówce.
Po tym czasie posadzić go na wypełnionej do połowy wodą butelce po piwie. Postawić na blasze. Do blachy wlać szklankę wody. Kurczak w czasie pieczenia nie wyschnie.
Piec przez około 1,5 godziny w 180 stopniach C. Następnie temperaturę zwiększyć do 200 stopni C i piec jeszcze poł godziny.
Komentarze
Prześlij komentarz