Szparagi w boczku z mozzarellą i sezamem

Kolejna odsłona szparagów. Ciągle zielonych :-). Posmakowały mi. Można je wykorzystać do wielu potraw. Nie tylko nadają smak, ale też wnoszą kolor :-).
Do tego dania użyłam grubych szparagów, pasują idealnie.

(na 2 porcje)
  • 8 grubych szparagów
  • 16 plastrów surowego, wędzonego boczku
  • 2 łyżeczki kolorowego sezamu (może być biały)
  • 1 mozzarella
  • sól
  • oliwa


Od szparagów odłamać końcówki. Dokładnie opłukać i osuszyć ręcznikiem papierowym. Każdą szparagę owinąć dwoma plastrami boczku. Nie owijać główki. 
Szparagi poukładać w naczyniu żaroodpornym lub w brytfannie. Posolić główki. Skropić oliwą i część z boczkiem posypać jedną łyżeczką sezamu.


Naczynie nakryć folią aluminiową i zapiekać 25 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C. Po tym czasie zdjąć folię. Na szparagi nałożyć pokrojoną w plastry mozzarellę, ponownie posolić i posypać pozostałym sezamem. Wstawić na kolejne 10 minut do piekarnika nastawionego na termoobieg i górną grzałkę. Mozzarella powinna się zarumienić.

Komentarze

Popularne posty