Szparagi w boczku z mozzarellą i sezamem
Kolejna odsłona szparagów. Ciągle zielonych :-). Posmakowały mi. Można je wykorzystać do wielu potraw. Nie tylko nadają smak, ale też wnoszą kolor :-).
Do tego dania użyłam grubych szparagów, pasują idealnie.
(na 2 porcje)
- 8 grubych szparagów
- 16 plastrów surowego, wędzonego boczku
- 2 łyżeczki kolorowego sezamu (może być biały)
- 1 mozzarella
- sól
- oliwa
Od szparagów odłamać końcówki. Dokładnie opłukać i osuszyć ręcznikiem papierowym. Każdą szparagę owinąć dwoma plastrami boczku. Nie owijać główki.
Szparagi poukładać w naczyniu żaroodpornym lub w brytfannie. Posolić główki. Skropić oliwą i część z boczkiem posypać jedną łyżeczką sezamu.
Naczynie nakryć folią aluminiową i zapiekać 25 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C. Po tym czasie zdjąć folię. Na szparagi nałożyć pokrojoną w plastry mozzarellę, ponownie posolić i posypać pozostałym sezamem. Wstawić na kolejne 10 minut do piekarnika nastawionego na termoobieg i górną grzałkę. Mozzarella powinna się zarumienić.
Komentarze
Prześlij komentarz