Surówka z kiszonej kapusty
Niby nic takiego. Zwykła surówka z kiszonej kapusty. Łatwa do przygotowania. Doskonale nadaje się do dań z kaszanką, wątróbką czy do schaboszczaka ;-).
Jednak aby taka surówka była dobra musimy zaopatrzyć się w dobrej jakości kiszoną kapustę. Najlepsza jest kata robiona w domowym zaciszu, ale komu by się chciało ;-)? Dlatego ważne, aby kupić ją w dobrze znanym sklepie warzywnym i na dodatek na wagę. Te kupowane w workach foliowych nie zawsze są dobrej jakości.
(na 4 porcje)
- 400 g kiszonej kapusty
- 1 szalotka
- 1/4 łyżeczki cukru
- 3 łyżki oleju
- sól
- świeżo zmielony pieprz
Kapustę delikatnie odcisnąć. Można też lekko pociąć kapustę na około 3 cm paseczki. Nie trzeba się jednak bardzo starać w tym krojeniu ;-).
Szalotkę pokroić w drobną kostkę.
Kapustę dokładnie wymieszać z wyżej wymienionymi składnikami.
Komentarze
Prześlij komentarz