Pierogi leniwe
Tak dawno nie jadłam. Smak z dzieciństwa - szkolne obiady. Dla mnie pycha. A i MD sobie o nich przypomniał. Podawane z cukrem, bułką tartą i masłem.
- 500 g sera twarogowego tłustego
- 250 g ugotowanych ziemniaków
- 1 jajo
- 20 g mąki ziemniaczanej
- 150 g mąki pszennej
- sól
- tłuszcz
- bułka tarta
- cukier
Ziemniaki i ser twarogowy przepuścić przez maszynkę do mięsa. Dodać mąki i jajo. Zarobić ciasto. Podzielić na części, formować wałki średnicy około 3 cm, spłaszczyć. Tępą stroną noża zrobić na spłaszczonym wałku kratkę, a następnie kroić ukośnie.
Pokrojone kluski natychmiast gotować w osolonej wodzie. Gotować około minuty od wypłynięcia.
Podawać z cukrem, bułką tartą i masłem.
Komentarze
Prześlij komentarz