Pierogi leniwe

Tak dawno nie jadłam. Smak z dzieciństwa - szkolne obiady. Dla mnie pycha. A i MD sobie o nich przypomniał. Podawane z cukrem, bułką tartą i masłem.



  • 500 g sera twarogowego tłustego
  • 250 g ugotowanych ziemniaków
  • 1 jajo
  • 20 g mąki ziemniaczanej
  • 150 g mąki pszennej
  • sól
  • tłuszcz
  • bułka tarta
  • cukier
Ziemniaki i ser twarogowy przepuścić przez maszynkę do mięsa. Dodać mąki i jajo. Zarobić ciasto. Podzielić na części, formować wałki średnicy około 3 cm, spłaszczyć. Tępą stroną noża zrobić na spłaszczonym wałku kratkę, a następnie kroić ukośnie.


Pokrojone kluski natychmiast gotować w osolonej wodzie. Gotować około minuty od wypłynięcia.
Podawać z cukrem, bułką tartą i masłem.

Komentarze

Popularne posty