Pieczona karkówka do chleba

W czasach, gdy większość wędlin nafaszerowana jest chemią i napompowana wodą, warto samemu w domu upiec kawałek mięsa. 
Dziś autorski przepis na marynatę do pieczystego :-).
Karkówka wyszła doskonale i świetnie komponuje się z musztardą, ćwikłą, czy sosem tatarskim.
W przepisie zastosowałam harissę - ostrą pastę z papryki. Jeżeli jej nie macie to harissę można zastąpić ostrą papryką.

  • 1,5 kg karkówki
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 szalotka
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 1 łyżeczka harissy
  • 1/2 łyżeczki wędzonej papryki
  • 1/2 łyżeczki majeranku
  • 1/2 łyżeczki suszonego estragonu
  • 1/4 szklanki oleju
  • 1/2 szklanki wody
Karkówkę oczyścić i ponakłuwać dość głęboko widelcem.
Czosnek i szalotkę obrać i wraz z pozostałymi składnikami - oprócz wody - umieścić w blenderze i zblendować na gładką masę. Uprzedzam papka jest niezwykle aromatyczna :-).
Przygotowaną mieszanką przypraw dokładnie natrzeć karkówkę, a następnie wstawić na minimum 3 godziny do lodówki. Następnie karkówkę umieścić w naczyniu żaroodpornym, podlać wodą, nakryć pokrywką i wstawić na 1,5 godziny do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. Po tym czasie zdjąć pokrywkę i piec jeszcze przez 30 minut obracając mięso.

Komentarze

Popularne posty