Onigiri z tuńczykiem

Wracam do kuchni Dalekiego Wschodu. Teraz do Kraju Kwitnącej Wiśni. MD i ja przepadamy za tymi smakami. Tym razem chciałabym przedstawić Wam onigiri.
Onigiri to japońskie kanapki z ryżu. 
Ryż dla Japończyka to, jak chleb i ziemniaki dla nas. Jedzą go na śniadanie, obiad, kolację. Jest podstawą deserów, ciasteczek i przekąsek.
Onigiri to kulki, walce lub trójkąty z ryżu, często owijane paskiem nori (suszone, prasowane algi morskie), wypełnione nadzieniem z owoców, ryb, grillowanych lub smażonych warzyw, owoców morza, czekoladą i czym dusza zapragnie.
Najlepszym do przygotowania tego smakołyku jest ryż do sushi. Szybko się gotuje i jest kleisty. Taki ryż zaprawia się niewielką ilością octu ryżowego, cukru, soli, a niekiedy sosu sojowego. Gotowe onigiri otacza się cienkim paskiem nori. Służy on do trzymania kanapki. Każde onigiri można też posypać sezamem lub innymi ziarnami, czy nawet rozdrobnionymi orzechami.
Warto pobawić się w przygotowanie tego smakołyku :-).


(na około 7 onigiri)
  • 1 szklanka ryżu do sushi
  • 1 szklanka zimnej wody
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1 łyżka octu ryżowego
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 100 g tuńczyka z oleju
  • 1 łyżeczka majonezu
  • 1 łyżka szczypiorku
  • 6 kropli soku z limonki
  • sól
  • pieprz
  • nori
  • kolorowy sezam
Ryż należy dokładnie opłukać pod bieżącą, zimną wodą. Robi się to do momentu, aż woda będzie klarowna. Płukanie ma na celu usunięcie skrobi z ziaren ryżu. Po dokładnym przepłukaniu ryż moczyć w zimnej wodzie przez 30 - 60 minut. Następnie odcedzić. Tak przygotowany ryż wsypać do garnka, zalać jedną szklanką zimnej wody i dodać 1/4 łyżeczkę soli. Wymieszać i pozostawić pod przykryciem do zagotowania. Następnie zmniejszyć gaz do minimum i nie mieszając gotować pod przykryciem około 10 do 12 minut. Po tym czasie wyłączyć gaz. Pozostawić na 10 minut.
W trakcie tych 10 minut przygotować zaprawę octową z jednej łyżki octu ryżowego, cukru i sosu sojowego, a następnie wlać ją do gorącego ryżu i wszystko dokładnie wymieszać. Ryż pozostawić do wystygnięcia.
Gdy ryż stygnie przygotować nadzienie. Tuńczyka rozdrobnić widelcem, dodać majonez, drobno posiekany szczypior i sok z limonki. Posolić i doprawić pieprzem.
Nori pociąć na około 2 cm szerokości paski.


Onigiri najlepiej przygotowywać w lateksowych rękawiczkach posmarowanych olejem.
Garść ryżu spłaszczyć na dłoni. Nałożyć kopiastą łyżeczkę farszu. Następnie skleić ryż dookoła niego i uformować trójkąt. 
Każde onigiri owinąć paskiem nori. Część lub wszystkie można otoczyć kolorowym sezamem (może być biały lub czarny).
Podawać tuż po przygotowaniu. Można też przechowywać, ale wówczas każdy trójkącik należy owinąć folią spożywczą posmarowaną od wewnątrz olejem.

Komentarze

Popularne posty