Onigiri z kremem czekoladowym
Tym razem onigiri na słodko. Zamiast słonego farszu do środka włożyłam krem czekoladowy Maltesers. Ale może być każdy inny :-).
Do ryżu nie dodałam sosu sojowego natomiast zwiększyłam ilość soli.
(na 10 onigiri)
- 1 szklanka ryżu do sushi
- 1/4 łyżeczki soli
- 1 szklanka zimnej wody
- 1 łyżka octu ryżowego
- 1 łyżeczka cukru
- 1/4 łyżeczki soli
- 1 łyżka wody
- krem czekoladowy Maltesers lub inny
- nori
Ryż kilkukrotnie przepłukać pod bieżącą wodą w celu usunięcia skrobi. Następnie moczyć przez 30 - 60 minut. Odcedzić i wsypać do garnka. Zalać jedną szklanką zimnej wody i dodać 1/4 łyżeczki soli. Wymieszać. Zagotować pod przykryciem. Następnie zmniejszyć ogień i bez mieszania gotować nadal pod przykryciem przez 10 - 12 minut. Zestawić z ognia i pozostawić na 10 minut.
W tym czasie przygotować octową podprawę mieszając ze sobą ocet ryżowy, wodę, cukier i sól. Połączyć z ryżem. Wymieszać i pozostawić do ostygnięcia.
Nori pociąć na 2 cm szerokości paski.
Garść ryżu spłaszczyć na dłoni (najlepiej mieć ubrane lateksowe rękawiczki posmarowane olejem). Nałożyć sporą łyżeczkę kremu czekoladowego. Skleić ryż i delikatnie uformować kulkę. Każde onigiri owinąć paskiem nori.
Podawać tuż po przygotowaniu. Można też przechować, ale wówczas każdy smakołyk należy owinąć folią spożywczą posmarowaną od wewnątrz olejem.
Każdy przygotowuje jedzenie tak jak mu smakuje, ale co do zasady ryżu do onigiri nie zaprawia się octem i cukrem. Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńTo zależy od regionu Japonii :-)
Usuń