Kapusta pekińska zasmażana
Przypomniałam sobie, że w lodówce leży kapusta pekińska. No cóż do pięknych się nie zaliczała :-), przywiędła. Postanowiłam spróbować zrobić ją w formie zasmażanej. Nie spodziewałam się takiego efektu. Rewelacja. A i pracy przy niej mniej niż przy zwykłej kapuście białej.
- 1 kapusta pekińska
- 3 szalotki
- 1/2 szklanki wody
- 1/2 łyżeczki cukru
- 2 lub więcej łyżek octu 10%
- 2 łyżki tłuszczu do smażenia
- 2 łyżki posiekanego koperku
- sól
- pieprz
Kapustę pekińską pokroić w paski. Szalotkę obrać i pokroić w kostkę.
Szalotkę podsmażyć na tłuszczu. Do zeszklonej cebuli wrzucić pokrojoną kapustę, dodać wodę i nie nakrywając smażyć do zmięknięcia kapusty. Doprawić do smaku solą, pieprzem, octem i cukrem. Do tak przygotowanej kapusty dodać koper. Wymieszać.
Komentarze
Prześlij komentarz