Grillowany filet z kurczaka z pieprzem pomarańczowym
Grillowana pierś z kurczaka to szybkie danie. Można je zrobić zarówno na grillu opalanym węglem drzewnym, grillu gazowym, ale i z patelni wyjdą świetne.
Do zamarynowania filetów użyłam pieprzu pomarańczowego. Jest to bardzo aromatyczna mieszanka przypraw. W jej skład wchodzą: czarny pieprz, czosnek, goździki, kurkuma, skórka pomarańczowa, słodka papryka. Cudowny aromat.
(na 2 porcje)
- 2 filety z kurczaka
- 2 łyżeczki pieprzu pomarańczowego
- sól
- oliwa
- 2 łyżki masła
Filety oczyścić i osuszyć. Można podzielić na mniejsze porcje. Posolić i obsypać pieprzem pomarańczowym. Dokładnie natrzeć i wstawić na 1 godzinę do lodówki.
Rozgrzać grillową, najlepiej żeliwną patelnię. Polać ją niewielką ilością oliwy. Ułożyć filety i smażyć z obu stron na złoty kolor. Pod koniec grillowania na każdym mięsnym elemencie ułożyć po kawałku masła. Czekać do rozpuszczenia. Podawać z ulubionymi dodatkami.
Komentarze
Prześlij komentarz