Grillowany filet z kurczaka z pieprzem pomarańczowym


Grillowana pierś z kurczaka to szybkie danie. Można je zrobić zarówno na grillu opalanym węglem drzewnym, grillu gazowym, ale i z patelni wyjdą świetne.
Do zamarynowania filetów użyłam pieprzu pomarańczowego. Jest to bardzo aromatyczna mieszanka przypraw. W jej skład wchodzą: czarny pieprz, czosnek, goździki, kurkuma, skórka pomarańczowa, słodka papryka. Cudowny aromat.

(na 2 porcje)
  • 2 filety z kurczaka
  • 2 łyżeczki pieprzu pomarańczowego
  • sól
  • oliwa
  • 2 łyżki masła
Filety oczyścić i osuszyć. Można podzielić na mniejsze porcje. Posolić i obsypać pieprzem pomarańczowym. Dokładnie natrzeć i wstawić na 1 godzinę do lodówki.
Rozgrzać grillową, najlepiej żeliwną patelnię. Polać ją niewielką ilością oliwy. Ułożyć filety i smażyć z obu stron na złoty kolor. Pod koniec grillowania na każdym mięsnym elemencie ułożyć po kawałku masła. Czekać do rozpuszczenia. Podawać z ulubionymi dodatkami. 

Komentarze

Popularne posty