Bułka pszenna z dodatkiem ziemniaków
U mnie w domu zawsze na święta pieczona była pszenna bułka. Bardzo ją lubiłam, ale szybko czerstwiała. Zaczęłam więc szukać sposobu na powstrzymanie szybkiego starzenia się pieczywa pszennego. Udało się :-). Idealnym sposobem jest dodanie do ciasta drożdżowego puree ziemniaczanego.
Na blogu już kiedyś pojawił się przepis na pączki, w którym do ciasta drożdżowego dodałam ziemniaki. Muszę przyznać, że pączki były całkiem świeże jeszcze na trzeci dzień.
Wracając do bułki. Po dodaniu puree z ziemniaków bułka jest idealna. Miękka, puszysta i niesłychanie wilgotna. Spróbujcie sami.
Bułkę piekę w ceramicznym naczyniu do zapiekania.
- 15 g drożdży świeżych
- 200 g puree ziemniaczanego
- 450 g mąki pszennej i 2 łyżki do podsypania
- 250 ml letniej wody
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka soli
- 3 łyżki oliwy + 1 łyżka do posmarowania ciasta
Mąkę przesiać.
Z drożdży, cukru, dwóch łyżek mąki i 100 ml letniej wody zrobić rozczyn. Nakryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia.
W misie robota umieścić pozostałą mąkę, puree ziemniaczane, sól, pozostałą część wody i wyrośnięty roczyn. Włączyć robota na minimalne obroty i wyrabiać ciasto. Pod koniec wyrabiania dodać oliwę. Jeżeli ciasto wyda się za rzadkie można dodać trochę mąki. Jednakże ciasto ma być luźne.
Osoby nie posiadające robota całą procedurę mogą wykonać ręcznie :-).
Po wyrobieniu ciasto nakryć ściereczką i odstawić na około jedną godzinę do wyrośnięcia.
Piekarnik nagrzać do maksymalnej temperatury (tak około 230 - 250 stopni C).
Przygotować formę do pieczenia - posmarować tłuszczem i posypać mąką.
Wyrośnięte ciasto wyłożyć na posypany mąką blat. Chwilę wyrobić i uformować kulę. Następnie przełożyć ją do formy, przykryć ściereczką i ponownie pozostawić na godzinę do wyrośnięcia. Wierzch wyrośniętego ciasta delikatnie posmarować oliwą.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 230 - 250 stopni C i piec przez 10 minut. Następnie temperaturę zmniejszyć do 180 stopni C i piec jeszcze przez 20 minut.
Po przestygnięciu wyjąć z formy. Bułkę przechowywać w papierowej torbie owiniętej foliowym woreczkiem.
Prosta do zrobienia a tak pyszna😵
OdpowiedzUsuń