Zupa jarzynowa

Pewnej soboty to MD był domowym kucharzem. Zrobił przepyszną zupę jarzynową. Śmiało mogę stwierdzić, że dobrze się wciela w rolę kucharza.
Oj gdyby tak częściej chciał :-).

  • 1 porcja rosołowa (ale taka swojska, wycinana w domu)
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1/8 selera
  • 10 cm pora
  • 1 cebula
  • 1/2 główki kalafiora
  • 1/2 główki brokuła
  • 1 kapusta pak choi - opcjonalnie
  • 8 ziemniaków
  • 1,5 łyżki mąki
  • 200 g śmietany 18%
  • sól
  • pieprz
  • 1 łyżeczka vegety
  • około 2 l wody
Porcję rosołową zalać zimną wodą, posolić i gotować do miękkości.
Warzywa oczyścić. Marchew, pietruszkę, selera, ziemniaki, pora i cebulę pokroić w kostkę. Kalafiora i brokuła podzielić na różyczki, a kapustę pak choi pokroić w paski.
Porcję rosołową wyjąć z wywaru, można ją obrać i mięso ponownie wrzucić do garnka. Do gotującego się wywaru wrzucić marchew, pietruszkę i selera, gdy zmiękną dodać ziemniaki, cebulę i pora. Gotować do momentu, aż zmiękną ziemniaki. Dorzucić kalafiora, brokuła i kapustę pak choi. Zagotować. Doprawić do smaku. 
W trakcie gotowania uzupełniać płyn.
W słoiczku lub shakerze rozrobić mąkę ze śmietaną. Podlać gorącą zupą - aby nie zwarzyła się śmietana - i tak przygotowaną podprawę wlać do zupy. Wymieszać i zagotować.

Komentarze

Popularne posty