Zupa jarzynowa
Pewnej soboty to MD był domowym kucharzem. Zrobił przepyszną zupę jarzynową. Śmiało mogę stwierdzić, że dobrze się wciela w rolę kucharza.
Oj gdyby tak częściej chciał :-).
- 1 porcja rosołowa (ale taka swojska, wycinana w domu)
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- 1/8 selera
- 10 cm pora
- 1 cebula
- 1/2 główki kalafiora
- 1/2 główki brokuła
- 1 kapusta pak choi - opcjonalnie
- 8 ziemniaków
- 1,5 łyżki mąki
- 200 g śmietany 18%
- sól
- pieprz
- 1 łyżeczka vegety
- około 2 l wody
Porcję rosołową zalać zimną wodą, posolić i gotować do miękkości.
Warzywa oczyścić. Marchew, pietruszkę, selera, ziemniaki, pora i cebulę pokroić w kostkę. Kalafiora i brokuła podzielić na różyczki, a kapustę pak choi pokroić w paski.
Porcję rosołową wyjąć z wywaru, można ją obrać i mięso ponownie wrzucić do garnka. Do gotującego się wywaru wrzucić marchew, pietruszkę i selera, gdy zmiękną dodać ziemniaki, cebulę i pora. Gotować do momentu, aż zmiękną ziemniaki. Dorzucić kalafiora, brokuła i kapustę pak choi. Zagotować. Doprawić do smaku.
W trakcie gotowania uzupełniać płyn.
W słoiczku lub shakerze rozrobić mąkę ze śmietaną. Podlać gorącą zupą - aby nie zwarzyła się śmietana - i tak przygotowaną podprawę wlać do zupy. Wymieszać i zagotować.
Komentarze
Prześlij komentarz