Pulpety z kiełbasy polskiej w sosie koperkowym
Nie macie ochoty przygotowywać mięsa mielonego na pulpety? Mnie tym razem tak naszło, a bardzo chciałam zjeść pulpety w sosie koperkowym. Postanowiłam kupić kiełbasę polską surową i z jej farszu zrobić pulpety. W sumie szybko, bez konieczności przyprawiania masy mięsnej. Nam smakowały.
(na 2 - 3 porcji)
- 500 g kiełbasy polskiej
- 1 jajo
- 1 czerstwa bułka
- sól
- pieprz
- około 1 l wody
- pęczek kopru
- 200 g śmietany 18 %
- mąka
- tłuszcz do smażenia
Bułkę namoczyć w wodzie. Odcisnąć i dokładnie rozdrobnić widelcem.
Wyjąć farsz z kiełbasy - jest z tym trochę pracy, ale opłaca się.
W misce dokładnie wyrobić farsz z bułką i jajem. Nie trzeba doprawiać.
Formować klopsiki wielkości orzecha włoskiego. Obtoczyć w mące i obsmażyć na rozgrzanym tłuszczu.
W garnku zagotować wodę z solą. Wrzucić do niej obsmażone pulpety i gotować kilka minut. W międzyczasie posiekać koper.
Wyjąć z wrzątku pulpety. Do garnka wlać śmietanę wymieszaną z 1 łyżką mąki. Należy pamiętać, aby wcześniej zahartować śmietanę wlewając do niej chochelką wrzątku. Wymieszać. Doprawić do smaku i wrzucić koper. Do tak przygotowanego sosu włożyć pulpety.
Komentarze
Prześlij komentarz