Kotlety mielone z podgrzybkami

Uwielbiam mielone, pod każdą postacią. Tym razem do mięsa dodałam podsmażone podgrzybki. Mnie i MD smakowały wybornie. 

  • 600 g boczku (chudego)
  • 380 g mrożonych podgrzybków
  • 2 szalotki
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 jajo
  • 1,5 szt czerstwej bułki
  • sól
  • pieprz
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • bułka tarta
  • tłuszcz do smażenia
Rozmrozić grzyby, a następnie odcedzić na sicie. 
Rozgrzać 2 łyżki masła klarowanego i usmażyć na min podgrzybki. Smażyć do całkowitego odparowania płynu. Zdjąć z ognia i wystudzić.
Namoczyć w wodzie lub mleku bułkę, a następnie dokładnie ją odcisnąć.
Szalotkę i czosnek obrać.
Boczek pokroić w paski i wraz z grzybami, szalotką, czosnkiem i bułką dwukrotnie przepuścić przez maszynkę do mięsa. Dodać jajo, sól i pieprz i dokładnie wyrobić masę.
Uformować zgrabne kotlety. Obtoczyć je w bułce tartej i usmażyć na złoty kolor.

Komentarze

Popularne posty