Kotlety mielone z podgrzybkami
Uwielbiam mielone, pod każdą postacią. Tym razem do mięsa dodałam podsmażone podgrzybki. Mnie i MD smakowały wybornie.
- 600 g boczku (chudego)
- 380 g mrożonych podgrzybków
- 2 szalotki
- 2 ząbki czosnku
- 1 jajo
- 1,5 szt czerstwej bułki
- sól
- pieprz
- 2 łyżki masła klarowanego
- bułka tarta
- tłuszcz do smażenia
Rozmrozić grzyby, a następnie odcedzić na sicie.
Rozgrzać 2 łyżki masła klarowanego i usmażyć na min podgrzybki. Smażyć do całkowitego odparowania płynu. Zdjąć z ognia i wystudzić.
Namoczyć w wodzie lub mleku bułkę, a następnie dokładnie ją odcisnąć.
Szalotkę i czosnek obrać.
Boczek pokroić w paski i wraz z grzybami, szalotką, czosnkiem i bułką dwukrotnie przepuścić przez maszynkę do mięsa. Dodać jajo, sól i pieprz i dokładnie wyrobić masę.
Uformować zgrabne kotlety. Obtoczyć je w bułce tartej i usmażyć na złoty kolor.
Komentarze
Prześlij komentarz