Grillowane szparagi z sosem camembert
Szparagów nigdy dość. Jak już zauważyliście w tym sezonie na blogu pojawiły się zielone. Doskonale nadają się do grillowania.
Dziś podam je właśnie grillowane, ale z sosem z sera camembert. Warto spróbować. Doskonałe do mięsa z grilla, ale też do jaja sadzonego.
(na 2 porcje)
- 2 pęczki szparagów
- 0,5 łyżki soli
- 0,5 łyżki cukru
- 1 l wody
- 2 łyżki startego parmezanu
Sos z sera camembert:
- 120 g camemberta
- 6 łyżek mleka
- 150 ml śmietanki 18%
- 3 ząbki czosnku
- sól
- pieprz biały
- 1 łyżka soku z cytryny
Zagotować wodę z solą i cukrem.
Szparagi oczyścić odłamując końcówki - nie wyrzucać, przydadzą się np. na zupę. Wrzucić do gotującej się wody i gotować 2 minuty. Następnie wyjąć i umieścić w zimnej, a najlepiej lodowatej wodzie. Odcedzić i wysuszyć przy pomocy papierowego ręcznika.
W niewielkim rondelku zagotować mleko, następnie dodać do niego śmietankę i ponownie zagotować.
Camemberta drobno pokroić, a czosnek przecisnąć przez praskę. Tak przygotowane umieścić w rondelku. Gotować do całkowitego rozpuszczenia się sera. Doprawić do smaku solą, świeżo zmielonym lub zmiażdżonym pieprzem i sokiem z cytryny.
U mnie nie rozpuściła się skórka z sera. Dlatego gotowy sos zblendowałam.
Rozgrzać patelnię grillową. Można ją delikatnie spryskać oliwą. Ułożyć szparagi i grillować z obu stron.
Gotowe szparagi polać sosem i posypać startym parmezanem.
Komentarze
Prześlij komentarz