Grillowane szparagi z sosem camembert

Szparagów nigdy dość. Jak już zauważyliście w tym sezonie na blogu pojawiły się zielone. Doskonale nadają się do grillowania. 
Dziś podam je właśnie grillowane, ale z sosem z sera camembert. Warto spróbować. Doskonałe do mięsa z grilla, ale też do jaja sadzonego.

(na 2 porcje)
  • 2 pęczki szparagów
  • 0,5 łyżki soli
  • 0,5 łyżki cukru
  • 1 l wody
  • 2 łyżki startego parmezanu
Sos z sera camembert:
  • 120 g camemberta
  • 6 łyżek mleka
  • 150 ml śmietanki 18%
  • 3 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz biały
  • 1 łyżka soku z cytryny
Zagotować wodę z solą i cukrem.
Szparagi oczyścić odłamując końcówki - nie wyrzucać, przydadzą się np. na zupę. Wrzucić do gotującej się wody i gotować 2 minuty. Następnie wyjąć i umieścić w zimnej, a najlepiej lodowatej wodzie. Odcedzić i wysuszyć przy pomocy papierowego ręcznika.
W niewielkim rondelku zagotować mleko, następnie dodać do niego śmietankę i ponownie zagotować. 
Camemberta drobno pokroić, a czosnek przecisnąć przez praskę. Tak przygotowane umieścić w rondelku. Gotować do całkowitego rozpuszczenia się sera. Doprawić do smaku solą, świeżo zmielonym lub zmiażdżonym pieprzem i sokiem z cytryny. 
U mnie nie rozpuściła się skórka z sera. Dlatego gotowy sos zblendowałam.
Rozgrzać patelnię grillową. Można ją delikatnie spryskać oliwą. Ułożyć szparagi i grillować z obu stron. 
Gotowe szparagi polać sosem i posypać startym parmezanem.

Komentarze

Popularne posty