Galaretka z kurczaka
Potrawa dietetyczna. Rosół z kurczaka, mięso drobiowe, warzywa, plasterek jaja i żelatyna do zagęszczenia. Dietetyczna potrawa, jak nic :-).
Ale na serio. Bardzo dobre danie. W sumie łatwe w przygotowaniu i nadaje się na świąteczny stół.
- 3 nogi z kurczaka
- 0,5 kg piersi lub polędwiczek z kurczaka
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- 1/8 selera
- 10 cm pora
- 2 ząbki czosnku
- 5 ziaren ziela angielskiego
- 10 ziaren pieprzu
- 3 liście laurowe
- sól
- 1/2 łyżeczki vegety
- 10 łyżeczek żelatyny
- 65 g groszku z puszki (są takie maleńkie puszki)
- 3 jaja
Nogi oczyścić, odciąć nadmiar tłuszczu i wraz z oczyszczonymi warzywami i piersiami z kurczaka zalać zimną wodą i wstawić na palnik. Dodać obrane i nacięte ząbki czosnku, liście laurowe, ziele angielski, pieprz i sól. Zagotować, a następnie zmniejszyć gaz do minimum i gotować nawet 2 godziny (można dłużej). W trakcie gotowania zdejmować szumy i uzupełniać płyn.
Po ugotowaniu odcedzić płyn od mięsa i warzyw. Najlepiej zrobić to przez gazę. Płyn będzie klarowny. Odlać 2 litry wywaru i do gorącego wsypać żelatynę. Mieszać do całkowitego jej rozpuszczenia. W razie konieczności doprawić solą.
Jaja ugotować na twardo, obrać i pokroić w plastry.
Marchew pokroić w kostkę. Reszty warzyw nie używamy.
Groszek odcedzić od zalewy.
Mięso oddzielić od kości i porwać na mniejsze kawałki.
Na dnie wcześniej przygotowanych miseczek (bulionówek, filiżanek itp.) ułożyć po plastrze jaja. Posypać niewielką ilością groszku i marchewki. Wyłożyć mięso. Znów posypać groszkiem i marchewką. Zalać schłodzonym wywarem z żelatyną.
Odstawić do całkowitego wystygnięcia, a następnie przenieść do lodówki.
Komentarze
Prześlij komentarz