Żeberka w miodzie i piwie
Delikatne w smaku i rozpływające się w ustach żeberka. Polecam każdemu smakoszowi - i nie tylko :-) - żeberek.
Kości wychodziły, jak z masła ;-).
- 1 kg żeberek wieprzowych
- około 0,5 l piwa
- 1 łyżka papryki wędzonej
- sól
- pieprz
- 4 łyżki miodu
- 3 duże szalotki lub inne cebule
- 3 liście laurowe
- 5 ziaren ziela angielskiego
- 5 ziaren pieprzu
Żeberka pokroić w paski, tak aby miały po dwie kostki.
Z miodu, soli, pieprzu i wędzonej papryki zrobić mieszankę i natrzeć nią przygotowane żeberka. Włożyć do miski i zalać piwem. Piwo ma przykryć mięso. Odstawić na około 3 godziny do lodówki.
Szalotkę pokroić w piórka.
Zamarynowane żeberka przełożyć do naczynia żaroodpornego, posypując je szalotką, zielem angielskim, ziarnami pieprzu i liśćmi laurowymi.
Wstawić na 60 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. Przykryć pokrywą. Po godzinie pieczenia zdjąć pokrywę i dopiekać jeszcze przez 10 minut.
Komentarze
Prześlij komentarz