Zapiekanka z kiełbasą śląską i fioletowymi ziemniakami
Kolejny już raz w moich przepisach pojawiają się fioletowe ziemniaki. Nic nie poradzę, że ich smak przypadł mi do gustu. A i kolor jest świetny. Taki inny, jakby "hamerykanski" :-).
Ziemniaki fioletowe staram się zawsze gotować w mundurkach. Nie tracą tak swojego koloru :-).
(na 4 - 6 porcji)
- 8 ziemniaków fioletowych
- 4 szalotki (większe)
- 4 kiełbasy śląskie
- 400 g żółtego sera
- 100 ml śmietanki 30%
- 100 ml śmietanki 18%
- 1 łyżka oleju
- sól
- pieprz
- 1 i 1/4 łyżeczki przyprawy do gyrosa
- łuszcz do posmarowania naczynia żaroodpornego
Ziemniaki ugotować w mundurkach. Nie muszą być całkowicie miękkie. Dojdą w trakcie zapiekania. Przestudzić, obrać i pokroić w plastry.
Szalotkę pokroić w plastry i zeszklić na łyżce oleju. Pod koniec smażenia posolić i doprawić łyżeczką przyprawy do gyrosa.
Kiełbasę pokroić w plasterki, jeżeli chcecie można obrać.
Ser żółty zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
Naczynie żaroodporne posmarować tłuszczem. Warstwami nakładać przygotowane składniki: ziemniaki - sól, pieprz - kiełbasa śląska - szalotka - ser żółty. I tak do wyczerpania składników. Przedostatnią warstwę muszą stanowić ziemniaki, a ostatnią żółty ser.
Śmietanki wymieszać ze sobą, doprawić solą, pieprzem i 1/4 łyżeczki przyprawy do gyrosa. Tak przygotowaną mieszaniną zalać wcześniej przygotowane składniki. Naczynie nakryć pokrywą i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na 40 minut. Na 10 minut przed końcem pieczenia zdjąć pokrywę.
Komentarze
Prześlij komentarz