Wątróbka w sosie śmietanowym
Lubię wątróbkę. Najbardziej smakuje mi drobiowa. Jest delikatniejsza. Najczęściej wątróbkę podsmaża się z cebulką i jabłkiem, ale spotyka się również wersję w sosie. Tym razem będzie to sos śmietanowy.
Twierdzę, że w ten sposób przygotowana wątróbka powinna Wam posmakować. A jeszcze bardziej smakuje następnego dnia, jak się przegryzie.
Twierdzę, że w ten sposób przygotowana wątróbka powinna Wam posmakować. A jeszcze bardziej smakuje następnego dnia, jak się przegryzie.
(na 3 - 4 porcji)
- 500 g wątróbki drobiowej
- 4 szalotki
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka majeranku
- 250 ml śmietanki 18%
- 200 ml śmietanki 30 %
- 2 łyżki śmietany 18%
- sól
- pieprz
- mąka do oprószenia
- około 1/4 szklanki wody
- olej do smażenia
Wątróbkę oczyścić z błon, opłukać i osuszyć.
Szalotkę i czosnek pokroić w kostkę.
Na rozgrzanej patelni podsmażyć oprószoną mąką wątróbkę - z każdej strony około 1 minuty. Zezłoconą wątróbkę zdjąć z patelni, a na pozostałym po jej smażeniu tłuszczu poddusić szalotkę i czosnek. Kiedy szalotka zeszkli się dodać sól, pieprz i majeranek. Smażyć jeszcze chwilę, a następnie zaleć cebulę wodą i śmietankami i zagotować. Sos powinien ładnie zgęstnieć. Do tak przygotowanego sosu włożyć podsmażoną wcześniej wątróbkę. Całość dusić około 3 minut, aby wątróbka nabrała smaku.
Komentarze
Prześlij komentarz