Sałata masłowa z rzodkiewką na słodko - kwaśno
Kolejna odsłona sałaty na słodko - kwaśno. Tym razem z dodatkiem rzodkiewki. Do moich sałat i surówek używam na ogół octu jabłkowego. Jest delikatniejszy zarówno w smaku, jak i zapachu.
- 1 sałata masłowa
- 10 sztuk rzodkiewek
- 200 ml śmietany 18%
- 3 łyżki octu jabłkowego
- 1 do 1,5 łyżeczki cukru
- 2 łyżki ciepłej wody
- sól
- pieprz
Sałatę oczyścić, umyć, osuszyć i porwać na mniejsze kawałki.
Rzodkiewkę umyć, zetrzeć na tarce do ogórków i posolić. Odstawić, aby lekko zmiękła.
W ciepłej wodzie rozpuścić cukier. Dodać ocet i wymieszać ze śmietaną.
Rzodkiewkę lekko odcisnąć z nadmiaru wody i dorzucić do sałaty. Wymieszać posypując solą i pieprzem. Dolać przygotowaną śmietanę. Ponownie wymieszać.
Komentarze
Prześlij komentarz