Krewetki z grzybkami shimeji i przyprawą curry

Jak już pewnie wicie, zarówno krewetki, jak i grzybki shimeji należą do moich ulubionych surowców. 
Na blogu już pojawiły się krewetki w śmietanie z porami, ale ta wersja jest udoskonalona ;-). Podałam je z makaronem udon.

(na 2 porcje)
  • 225 g mrożonych krewetek
  • 150 g grzybków shimeji
  • 1 średni por
  • 1 szt papryki szpiczastej
  • 2 cm imbiru świeżego
  • 1/4 łyżeczki imbiru suszonego
  • 1 łyżeczka curry 
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 3 łyżki oleju sezamowego
  • 6 łyżek sosu sojowego jasnego
  • 1/2 szklanki wody
  • 300 ml śmietanki 18%
  • 2 łyżki śmietany 18%
  • sól
  • pieprz
  • olej do woka
Krewetki rozmrozić, usunąć ogonki, skropić łyżką soku cytrynowego i dwiema łyżkami sosu sojowego. Odstawić do zamarynowania na kilkanaście minut.
Grzybki oczyścić, przepłukać i wysuszyć przy pomocy ręcznika papierowego.
Pora oczyścić i pokroić w talarki. Paprykę pokroić w 1,5 cm kawałki. Imbir obrać i zetrzeć na tarce.
W głębokiej patelni rozgrzać 3 łyżki oleju. Zeszklić na nim pora. Następnie dorzucić paprykę i imbir i smażyć kilka minut. W tym samym czasie na oddzielnej patelni, na jednej łyżce oleju zezłocić grzybki shimeji. 
Gotowe grzybki przerzucić do pora i papryki. Dodać sól, pieprz, suszony imbir, curry, sok z cytryny, olej sezamowy i pozostały sos sojowy. Wymieszać. Dolać wodę i śmietankę. Zagotować.
Na oleju pozostałym po smażeniu shimeji podsmażyć na złoty kolor krewetki. Przerzucić je do przygotowanego sos, wymieszać. W razie konieczności skorygować smak. Przed podaniem sos wymieszać z dwoma łyżkami śmietany 18%.

Komentarze

Popularne posty