Krewetki z grzybkami shimeji i przyprawą curry
Jak już pewnie wicie, zarówno krewetki, jak i grzybki shimeji należą do moich ulubionych surowców.
Na blogu już pojawiły się krewetki w śmietanie z porami, ale ta wersja jest udoskonalona ;-). Podałam je z makaronem udon.
(na 2 porcje)
- 225 g mrożonych krewetek
- 150 g grzybków shimeji
- 1 średni por
- 1 szt papryki szpiczastej
- 2 cm imbiru świeżego
- 1/4 łyżeczki imbiru suszonego
- 1 łyżeczka curry
- 3 łyżki soku z cytryny
- 3 łyżki oleju sezamowego
- 6 łyżek sosu sojowego jasnego
- 1/2 szklanki wody
- 300 ml śmietanki 18%
- 2 łyżki śmietany 18%
- sól
- pieprz
- olej do woka
Krewetki rozmrozić, usunąć ogonki, skropić łyżką soku cytrynowego i dwiema łyżkami sosu sojowego. Odstawić do zamarynowania na kilkanaście minut.
Grzybki oczyścić, przepłukać i wysuszyć przy pomocy ręcznika papierowego.
Pora oczyścić i pokroić w talarki. Paprykę pokroić w 1,5 cm kawałki. Imbir obrać i zetrzeć na tarce.
W głębokiej patelni rozgrzać 3 łyżki oleju. Zeszklić na nim pora. Następnie dorzucić paprykę i imbir i smażyć kilka minut. W tym samym czasie na oddzielnej patelni, na jednej łyżce oleju zezłocić grzybki shimeji.
Gotowe grzybki przerzucić do pora i papryki. Dodać sól, pieprz, suszony imbir, curry, sok z cytryny, olej sezamowy i pozostały sos sojowy. Wymieszać. Dolać wodę i śmietankę. Zagotować.
Na oleju pozostałym po smażeniu shimeji podsmażyć na złoty kolor krewetki. Przerzucić je do przygotowanego sos, wymieszać. W razie konieczności skorygować smak. Przed podaniem sos wymieszać z dwoma łyżkami śmietany 18%.
Komentarze
Prześlij komentarz