Beza - przepis podstawowy
Wiele osób boi się przygotować w domu spody bezowe. Nie ma w tym nic strasznego. Białka, cukier, trochę cierpliwości, bo długo suszy się w piekarniku i gotowe. Spróbujcie sami, a nigdy już nie kupicie gotowych blatów - spodów.
Te domowe blaty czasami wychodzą w kolorze kremowym, a nie czysto białym. spowodowane jest to temperaturą suszenia. Im wyższa temperatura, tym ciemniejszy blat. Im niższa, tym jaśniejszy - ale kosztem czasu. W tym drugim przypadku czas suszenia sporo się wydłuży.
Ja moją bezę okrasiłam dodatkowo zapachem różanym.
(na 3 blaty - średnica około 15 - 18 cm - u mnie były to serca:-))
- 4 białka
- 200 g cukru (może być puder lub drobny do wypieków)
- szczypta soli
- 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 25 ml wody różanej - opcjonalnie
Przygotować sobie na papierze do pieczenia szablony blatów - u mnie były to serca.
Białka ubić z solą na sztywną pianę. Następnie ciągle ubijając dodawać po 1 łyżce cukier. Kolejną łyżkę dodawać w momencie, kiedy stwierdzimy, że dodany wcześniej cukier już się rozpuścił. Pod konic ubijania dodać sok z cytryny, wodę różaną i mąkę ziemniaczaną.
Za pomocą łyżki lub rękawa cukierniczego pianę przenieść na blaszkę wyłożoną wcześniej przygotowanym papierem do pieczenia.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 130 stopni C i suszyć przez 90 minut. Następnie temperaturę obniżyć do 120 stopni i dosuszać jeszcze jakieś 40 minut. Tak było w moim przypadku. Moja beza przed suszeniem była bardzo wysoka, dlatego musiała dłużej pobyć w piekarniku.
Jeżeli suszycie bezę na dwóch poziomach - to niestety w trakcie trzeba przekładać blachy.
Komentarze
Prześlij komentarz