Zupa pomidorowa II
Kolejny przepis na zupę pomidorową. Powstała przez przypadek. Gotowałam dla psiaka nogę z kurczaka i bardzo spodobał mi się rosołek. Postanowiłam go wykorzystać.
Zupę zrobiłam na passacie pomidorowej z dodatkiem bazylii.
- 2 l wody
- 1 ćwiarkka z kurczaka
- 2 marchewki
- 1/8 selera
- 700 g passaty z bazylią
- szczypta cukru
- 1 łyżka keczupu
- sól
- pieprz
- 150 g śmietany 18%
- 1 łyżka mąki
- 50 ml zimnej wody
Z wody, nogi i warzyw ugotować wywar. W trakcie gotowania uzupełniać poziom płynu. Gdy mięso i warzywa będą już miękkie, wywar przecedzić.
Marchewki nie wyrzucać - pokroić ją w plastry i dodać do zupy.
Do przecedzonego wywaru wlać passatę i zagotować. Zupę doprawić do smaku solą, pieprzem, cukrem i keczupem.
Z mąki i wody oraz śmietany przygotować podprawę. Dodać do niej chochlę gorącej zupy, wymieszać i wlać do zupy. Zagotować.
Do przygotowanej zupy dodać marchewkę.
Zupę podawać z makaronem lub ryżem.
Komentarze
Prześlij komentarz