Zupa pomidorowa II

Kolejny przepis na zupę pomidorową. Powstała przez przypadek. Gotowałam dla psiaka nogę z kurczaka i bardzo spodobał mi się rosołek. Postanowiłam go wykorzystać.
Zupę zrobiłam na passacie pomidorowej z dodatkiem bazylii.

  • 2 l wody
  • 1 ćwiarkka z kurczaka
  • 2 marchewki
  • 1/8 selera
  • 700 g passaty z bazylią
  • szczypta cukru
  • 1 łyżka keczupu
  • sól
  • pieprz
  • 150 g śmietany 18%
  • 1 łyżka mąki
  • 50 ml zimnej wody
Z wody, nogi i warzyw ugotować wywar. W trakcie gotowania uzupełniać poziom płynu. Gdy mięso i warzywa będą już miękkie, wywar przecedzić. 
Marchewki nie wyrzucać - pokroić ją w plastry i dodać do zupy.
Do przecedzonego wywaru wlać passatę i zagotować. Zupę doprawić do smaku solą, pieprzem, cukrem i keczupem.
Z mąki i wody oraz śmietany przygotować podprawę. Dodać do niej chochlę gorącej zupy, wymieszać i wlać do zupy. Zagotować.
Do przygotowanej zupy dodać marchewkę.
Zupę podawać z makaronem lub ryżem.

Komentarze

Popularne posty