Zupa ogórkowa
Uwielbiam zupę ogórkową. W sumie to jest niewiele zup, które jadam, ale ogórkowa jest na jednym z pierwszych miejsc.
Pamiętajcie gotując zupę ogórkową, aby ogórki wrzucić pod sam koniec przygotowywania jej. Ogórki zawierają kwas, który uniemożliwi ugotowanie na miękko pozostałych warzyw.
Pamiętajcie gotując zupę ogórkową, aby ogórki wrzucić pod sam koniec przygotowywania jej. Ogórki zawierają kwas, który uniemożliwi ugotowanie na miękko pozostałych warzyw.
- 600 g żeberek wieprzowych
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- 1/8 selera
- 2 cebule
- kawałek pora (około 10 cm)
- 6 ziemniaków
- 6 - 8 kwaszonych ogórków
- woda po ogórkach
- sól
- pieprz
- 200 g śmietany 18%
- 1 łyżka mąki
- około 2,5 l wody
Żeberka zalać wodą, posolić i gotować do miękkości. W międzyczasie ściągać z wywaru szumy i uzupełniać poziom płynu.
Warzywa, oprócz ogórków oczyścić. Ziemniaki pokroić w około 1 - o cm kostkę. Cebulę i pora również pokroić w kostkę. Pozostałe warzywa zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
Ogórki opłukać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
Po ugotowaniu mięsa do garnka wrzucić ziemniaki, a kiedy zmiękną pozostałe warzywa oprócz ogórków. Spróbować wywar i dosolić.
Kiedy warzywa będą już miękkie go zupy wrzucić ogórki i chwilę gotować. Spróbować zupę. Jeżeli stwierdzicie, że jest za mało kwaśna należy dodać wody po ogórkach. Na sam koniec dodać pieprzu.
W shakerze lub niewielkim słoiku rozmieszać mąkę z niewielką ilością zimnej wody. Do tej mieszaniny dodać śmietanę i ponownie dokładnie wymieszać.
Aby nie dopuścić do zważenia się śmietany w zupie, podprawę należy podlać niewielką ilością gorącej zupy. Wymieszać i dopiero tak przygotowaną wlać do garnka. Wymieszać i zagotować.
Komentarze
Prześlij komentarz