Zupa ogórkowa

Uwielbiam zupę ogórkową. W sumie to jest niewiele zup, które jadam, ale ogórkowa jest na jednym z pierwszych miejsc.
Pamiętajcie gotując zupę ogórkową, aby ogórki wrzucić pod sam koniec przygotowywania jej. Ogórki zawierają kwas, który uniemożliwi ugotowanie na miękko pozostałych warzyw.


  • 600 g żeberek wieprzowych
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1/8 selera
  • 2 cebule
  • kawałek pora (około 10 cm)
  • 6 ziemniaków
  • 6 - 8 kwaszonych ogórków
  • woda po ogórkach
  • sól
  • pieprz
  • 200 g śmietany 18%
  • 1 łyżka mąki
  • około 2,5 l wody
Żeberka zalać wodą, posolić i gotować do miękkości. W międzyczasie ściągać z wywaru szumy i uzupełniać poziom płynu.
Warzywa, oprócz ogórków oczyścić. Ziemniaki pokroić w około 1 - o cm kostkę. Cebulę i pora również pokroić w kostkę. Pozostałe warzywa zetrzeć na tarce o grubych oczkach. 
Ogórki opłukać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
Po ugotowaniu mięsa do garnka wrzucić ziemniaki, a kiedy zmiękną pozostałe warzywa oprócz ogórków. Spróbować wywar i dosolić. 
Kiedy warzywa będą już miękkie go zupy wrzucić ogórki i chwilę gotować. Spróbować zupę. Jeżeli stwierdzicie, że jest za mało kwaśna należy dodać wody po ogórkach. Na sam koniec dodać pieprzu.
W shakerze lub niewielkim słoiku rozmieszać mąkę z niewielką ilością zimnej wody. Do tej mieszaniny dodać śmietanę i ponownie dokładnie wymieszać.
Aby nie dopuścić do zważenia się śmietany w zupie, podprawę należy podlać niewielką ilością gorącej zupy. Wymieszać i dopiero tak przygotowaną wlać do garnka. Wymieszać i zagotować.

Komentarze

Popularne posty