Mini serniczki z morelami
Mini serniczki z morelami to przeróbka mini serniczków czekoladowych z suszoną śliwką i rumem z bloga https://www.mojewypieki.com/.
Są niezwykle delikatne w smaku, chociaż dodatek alkoholu powoduje, że rozgrzewają :-).
Przygotowuję je w papilotkach do mufinków.
Piekę je na dwóch poziomach piekarnika - wszystkie wchodzą :-).
(na 36 mini serniczków)
- 500 g twarogu zmielonego trzykrotnie lub dobrej jakości sera z wiaderka
- 500 g mascarpone
- 4 jaja
- 200 g białej czekolady
- 2 łyżki mąki pszennej
- 1 szklanka cukru
- 36 moreli
- alkohol (wódka, likier owocowy itp.)
- 300 g herbatników
- 50 g masła
Ganache z białej czekolady:
- 200 g białej czekolady
- 200 ml śmietanki 30 %
Minimum na jeden dzień przed pieczeniem morele zalać dowolnym alkoholem. Ja daję likier owocowy - mandarynkowy lub liczi i wódkę. Przemieszać, przykryć wieczkiem i pozostawić aby przeszły alkoholem.
Herbatniki rozkruszyć - najlepiej blenderem i wymieszać je z roztopionym masłem.
Wszystkie składniki do serniczków muszą być w temperaturze pokojowej.
Morele odcedzić od alkoholu, ale go nie wylewać potrzebny będzie do masy serowej.
W misie robota lub miksera umieścić twaróg, mascarpone, jaja, cukier, mąkę i wszystko zmiksować. W międzyczasie rozpuścić w kąpieli wodnej czekoladę. Lekko przestudzoną wlewać do masy serowej. Ciągle miksować na wolnych obrotach. Na koniec dodać alkohol z moczenia moreli. Ja daję do smaku - mniej więcej około 1/3 szklanki.
Przygotować 36 papilotek. Na spód każdej wsypać łyżeczkę pokruszonych herbatników. Na nie ułożyć morele. Zalać masą serową - ja zalewam tak 0,5 cm poniżej foremki.
Piec w 180 stopniach C przez 20 - 25 minut. Serniczki powinny być ścięte i lekko zarumienione. Przestudzić je w stygnącym piekarniku. A następnie pozostawić na noc do całkowitego wystygnięcia i ścięcia się.
Przygotować ganache z czekolady - do małego rondelka wlać śmietankę i doprowadzić ją do wrzenia. Zestawić z palnika, dodać posiekaną czekoladę i odstawić na 2 minuty. Po tym czasie wymieszać, do uzyskania gładkiego sosu. Sos schłodzić.
Po dokładnym przestygnięciu serniczków polać je przygotowanym sosem czekoladowym.
Komentarze
Prześlij komentarz