Krewetki w sosie śmietanowo - porowym
Krewetki? Uwielbiam. Wiem są osoby, które tych "robaków" jeść nie będą, ale mogą tylko żałować. Dobrze przygotowane krewetki to "niebo w gębie".
Tym razem w sosie śmietanowo - porowym podane z czarnym ryżem. Polecam :-).
(na 2 porcje)
- 225 g krewetek mrożonych
- 1 średniej wielkości por
- około 4 cm imbiru świeżego
- 1/2 strąka czerwonej papryki szpiczastej
- 1/2 strąka ostrej papryczki
- 4 łyżki soku z cytryny
- 5 łyżek sosu sojowego jasnego
- 4 krople piri piri
- 250 ml śmietanki 30%
- 2 łyżki śmietany 18%
- olej do woka
- sól
- pieprz
Krewetki odmrozić, zdjąć ogonki, zalać łyżką soku cytrynowego i łyżką sosu sojowego. Wymieszać i odstawić, aby się lekko zamarynowały.
Pora oczyścić i pokroić w talarki.
Paprykę słodką pokroić w około 1 cm kostkę.
Paprykę ostrą w drobną kosteczkę.
Imbir obrać. 2 cm pokroić w tzw. zapałkę - odłożyć, a pozostałe 2 cm zetrzeć na tarce do parmezanu (lub ziemniaków).
W głębokiej patelni rozgrzać olej do woka (tak 2 łyżki). Poddusić na nim pora i papryki. Dodać starty imbir, sos piri piri, sól, pieprz i sos sojowy. Zalać śmietanką 30%. Wymieszać. Na osobnej patelni rozgrzać łyżkę oleju do woka i zrumienić krewetki (smażyć dosłownie po 1 minucie z każdej strony). Krewetki wrzucić do sosu. Dodać 2 łyżki śmietany 18% i wymieszać. W razie potrzeby dosmaczyć i podgrzać.
Odłożone "zapałki" imbiru usmażyć na łyżce oleju na złoty kolor - przeznaczyć do udekorowania dania - są bardzo ostre, ale i chrupiące.
Wypróbowane. Jak na krewetkowy debiut wyszło pysznie.
OdpowiedzUsuń