Kebab z kurczaka z shimeji i groszkiem cukrowym

Miało być trochę inaczej, ale kupiliśmy z MD w znanym dyskoncie gotowy do przygotowania na patelni kebab. Postanowiłam zamiast fileta z kurczaka użyć do tego dania właśnie kebab. Chciałam sprawdzić, jak będą smakować i komponować się przyprawy z kuchni chińskiej z tymi tureckimi. Obawiałam się tego trochę. Niepotrzebnie. Wyszło znakomicie. Polecam.

  • 400 g kebabu z kurczaka
  • 3 marchewki
  • 200 g groszku cukrowego
  • 4 szalotki
  • kawałek pora (około 10 cm)
  • 4 łodygi selera naciowego
  • 150 g shimeji
  • 1 szpiczasta papryka
  • olej do woka
  • 4 łyżki oleju sezamowego
  • 6 łyżek sosu sojowego jasnego
  • sól
  • 2 łyżki słodkiego sosu chilli
Marchew obrać i pokroić w tzw. zapałkę. Pora w plasterki. Szalotkę w piórka. Selera w około 0,5 cm kawałki, a paprykę w paseczki. Grzybki shimeji oczyścić, umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym.
W woku lub głębokiej patelni rozgrzać 2 łyżki oleju do woka. Podsmażyć na nim marchew i seler naciowy. Do nich dorzucić pora i cebulę i znów chwilę smażyć. Następnie dodać paprykę, groszek cukrowy i shimeji. Ponownie chwilę smażyć. Warzywa muszą być jędrne i chrupiące.
W osobnej patelni na niewielkiej ilości oleju do woka usmażyć kebab.
Połączyć mięso z warzywami. Dodać sól, sos sojowy i słodki sos chilli oraz olej sezamowy. Spróbować i w razie potrzeby i gustu skorygować smak.
Podawać z makaronem ryżowym, udon lub ryżem.

Komentarze

Popularne posty