Frużelina z borówki amerykańskiej

Frużelina to owoce zatopione w żelu o konsystencji trochę galaretki, trochę kisielu. Idealnie nadaje się jako dodatek do deserów, lodów i gofrów.
Dziś przepis na frużelinę z owoców borówki amerykańskiej.

  • 250 g borówki amerykańskiej (może być mrożona)
  • 1 łyżeczka żelatyny
  • 3 łyżki cukru
  • sok z 1/2 dużej mandarynki
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 6 łyżek wody
W rondelku umieścić borówki zasypane cukrem i podgrzewać do momentu całkowitego rozpuszczenia się cukru.
W międzyczasie żelatynę zalać 3 łyżkami wody i pozostawić do rozpęcznienia.
Do owoców dodać sok z cytryny i mandarynki oraz rozmieszaną z wodą mąkę ziemniaczaną. Zagotować.
Zdjąć z palnika. Napęczniałą żelatynę dodać do gorących owoców i dokładnie, ale delikatnie wymieszać. Przestudzić.

Komentarze

Popularne posty