Zupa grzybowa II
Na blogu pojawił się już przepis na zupę grzybową. Ale takiej zupki nigdy za wiele, więc kolejny przepis nie zaszkodzi.
Ta zupa bogata jest nie tylko w grzyby, ale również w warzywa. Nie mogłam sobie darować i przygotowałam ją na żeberkach wieprzowych. Jednak co mięsko to mięsko :-). I zupka treściwsza i smaczniejsza.
Ja dodatkowo, każde danie z grzybami okraszam suszoną kanią. Jeśli nie posiadacie można ten element przepisu pominąć.
- 400 g żeberek wieprzowych
- 500 g mrożonych grzybów
- garść grzybów suszonych
- 2 łyżeczki suszonej kani
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- 1/8 selera
- 2 cebule
- kawałek pora (około 10 cm)
- 6 ziemniaków
- 200 g śmietany 18%
- 1 łyżka mąki
- sól
- pieprz
- około 2,5 l wody
Żeberka zalać wodą, posolić i gotować do miękkości. W międzyczasie ściągać z wywaru szumy.
Oczyścić warzywa. Ziemniaki pokroić w kostkę około 1 cm. Marchew, pietruszkę, seler i cebulę również pokroić w kostkę. Pora w ćwierć plasterki.
Po ugotowaniu mięsa do garnka wrzucić grzyby, zarówno mrożone, jak i suszone i gotować do momentu, aż te ostatnie zmiękną. Teraz dorzucić ziemniaki i gotować do czasu ich zmięknięcia. Następnie dorzucić pozostałe warzywa i suszoną kanię. Gotować.
Jeżeli woda odparuje należy uzupełniać jej poziom.
Jeżeli woda odparuje należy uzupełniać jej poziom.
Zupę doprawić solą i pieprzem.
W słoiczku lub shakerze rozmieszać mąkę z niewielką ilością zimnej wody. Do tej mieszaniny dodać śmietanę i ponownie dokładnie wymieszać.
Aby nie dopuścić do zważenia się śmietany w zupie, podprawę należy podlać niewielką ilością gorącej zupy. Wymieszać i dopiero tak przygotowaną wlać do zupy. Wymieszać i zagotować. W razie potrzeby doprawić zupę solą i pieprzem.
Komentarze
Prześlij komentarz