Zupa grzybowa II

Na blogu pojawił się już przepis na zupę grzybową. Ale takiej zupki nigdy za wiele, więc kolejny przepis nie zaszkodzi. 
Ta zupa bogata jest nie tylko w grzyby, ale również w warzywa. Nie mogłam sobie darować i przygotowałam ją na żeberkach wieprzowych. Jednak co mięsko to mięsko :-). I zupka treściwsza i smaczniejsza.
Ja dodatkowo, każde danie z grzybami okraszam suszoną kanią. Jeśli nie posiadacie można ten element przepisu pominąć.


  • 400 g żeberek wieprzowych
  • 500 g mrożonych grzybów
  • garść grzybów suszonych
  • 2 łyżeczki suszonej kani
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1/8 selera
  • 2 cebule
  • kawałek pora (około 10 cm)
  • 6 ziemniaków
  • 200 g śmietany 18%
  • 1 łyżka mąki
  • sól
  • pieprz
  • około 2,5 l wody
Żeberka zalać wodą, posolić i gotować do miękkości. W międzyczasie ściągać z wywaru szumy.
Oczyścić warzywa. Ziemniaki pokroić w kostkę około 1 cm. Marchew, pietruszkę, seler i cebulę również pokroić w kostkę. Pora w ćwierć plasterki.
Po ugotowaniu mięsa do garnka wrzucić grzyby, zarówno mrożone, jak i suszone i gotować do momentu, aż te ostatnie zmiękną. Teraz dorzucić ziemniaki i gotować do czasu ich zmięknięcia. Następnie dorzucić pozostałe warzywa i suszoną kanię. Gotować.
Jeżeli woda odparuje należy uzupełniać jej poziom.
Zupę doprawić solą i pieprzem. 
W słoiczku lub shakerze rozmieszać mąkę z niewielką ilością zimnej wody. Do tej mieszaniny dodać śmietanę i ponownie dokładnie wymieszać. 
Aby nie dopuścić do zważenia się śmietany w zupie, podprawę należy podlać niewielką ilością gorącej zupy. Wymieszać i dopiero tak przygotowaną wlać do zupy. Wymieszać i zagotować. W razie potrzeby doprawić zupę solą i pieprzem.

Komentarze

Popularne posty