Pulpety w sosie pomidorowym

Delikatne, puszyste, miękutkie pulpeciki. Do tego bardzo intensywny w smaku sos pomidorowy. Takie połączenie to doskonała podstawa każdego obiadu. Dodatkiem do pulpecików mogą być ziemniaki, ryż, czy makaron. Polecam spróbować.


Pulpety:
  • 600 g chudego boczku
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 duża szalotka
  • 1,5 czerstwej bułki
  • 10 g parmezanu
  • 1 jajo
  • sól
  • pieprz
  • mąka do obtoczenia
  • tłuszcz do smażenia
Sos pomidorowy:
  • wywar po gotowaniu pulpetów
  • 700 g passaty pomidorowej z bazylią
  • 1 szalotka
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/2 łyżeczki oregano
  • 1/2 łyżeczki bazylii, jeśli nie było jej w passacie
  • sól
  • pieprz
  • 1 łyżeczka piri piri lub ostra papryka
  • 500 ml śmietanki 18%
  • szczypta cukru




Bułkę namoczyć w mleku lub wodzie. Kiedy zmięknie odcisnąć.
Szalotkę i czosnek obrać.
Parmezan zetrzeć na tarce  drobnych oczkach.
W dużym garnku zagotować około 1 litra osolonej .wody
Boczek, szalotkę, czosnek i bułkę przepuścić dwukrotnie prze maszynkę do mielenia mięsa.
Do zmielonej masy wbić jajo, dołożyć starty parmezan i doprawić solą i pieprzem. Dokładnie wyrobić masę. Następnie uformować pulpeciki wielkości włoskich orzechów. Obtoczyć je w mące i podsmażyć na złoty kolor.
Podsmażone pulpeciki partiami gotować w osolonej wodzie - tak przez 4 minuty każdą partię. Ugotowane pulpeciki odstawić - przydadzą się później :-).
Na patelni, na której smażone były pulpeciki podsmażyć 1 szalotkę z 1 ząbkiem czosnku. Wlać passatę i chwilę dusić. Następnie masę pomidorową przelać do wywaru po gotowaniu pulpetów. Zagotować. Przyprawić do smaku solą, pieprzem, piri piri, oregano, cukrem i bazylią, jeżeli nie było jej w passacie. Wlać śmietankę 18% i w razie potrzeby dosmaczyć.
Do tak przygotowanego sosu włożyć pulpety.

Komentarze

Popularne posty