Pulpety w sosie pomidorowym
Delikatne, puszyste, miękutkie pulpeciki. Do tego bardzo intensywny w smaku sos pomidorowy. Takie połączenie to doskonała podstawa każdego obiadu. Dodatkiem do pulpecików mogą być ziemniaki, ryż, czy makaron. Polecam spróbować.
Pulpety:
- 600 g chudego boczku
- 2 ząbki czosnku
- 1 duża szalotka
- 1,5 czerstwej bułki
- 10 g parmezanu
- 1 jajo
- sól
- pieprz
- mąka do obtoczenia
- tłuszcz do smażenia
Sos pomidorowy:
- wywar po gotowaniu pulpetów
- 700 g passaty pomidorowej z bazylią
- 1 szalotka
- 1 ząbek czosnku
- 1/2 łyżeczki oregano
- 1/2 łyżeczki bazylii, jeśli nie było jej w passacie
- sól
- pieprz
- 1 łyżeczka piri piri lub ostra papryka
- 500 ml śmietanki 18%
- szczypta cukru
Bułkę namoczyć w mleku lub wodzie. Kiedy zmięknie odcisnąć.
Szalotkę i czosnek obrać.
Parmezan zetrzeć na tarce drobnych oczkach.
W dużym garnku zagotować około 1 litra osolonej .wody
Boczek, szalotkę, czosnek i bułkę przepuścić dwukrotnie prze maszynkę do mielenia mięsa.
Do zmielonej masy wbić jajo, dołożyć starty parmezan i doprawić solą i pieprzem. Dokładnie wyrobić masę. Następnie uformować pulpeciki wielkości włoskich orzechów. Obtoczyć je w mące i podsmażyć na złoty kolor.
Podsmażone pulpeciki partiami gotować w osolonej wodzie - tak przez 4 minuty każdą partię. Ugotowane pulpeciki odstawić - przydadzą się później :-).
Na patelni, na której smażone były pulpeciki podsmażyć 1 szalotkę z 1 ząbkiem czosnku. Wlać passatę i chwilę dusić. Następnie masę pomidorową przelać do wywaru po gotowaniu pulpetów. Zagotować. Przyprawić do smaku solą, pieprzem, piri piri, oregano, cukrem i bazylią, jeżeli nie było jej w passacie. Wlać śmietankę 18% i w razie potrzeby dosmaczyć.
Do tak przygotowanego sosu włożyć pulpety.
Komentarze
Prześlij komentarz