Kapusta z grzybami
Tak wiem. Jest już po Świętach, ale cóż nie da się przygotować niektórych potraw na wigilię z wyprzedzeniem. Co prawda kapustę z grzybami można. Nie zawsze jest jednak czas ;-).
Dlatego wpis jest z opóźnieniem. Zawsze można wykorzystać przepis przygotowując kolejną wieczerzę wigilijną.
- 1,5 kg kwaszonej kapusty
- 3 garści suszonych grzybów
- 2 cebule
- masło klarowane (może być olej lub margaryna)
- sól
- pieprz
- 4 ziarna ziela angielskiego
- 4 owoce jałowca
Kapustę ugotować. Nie płukać przed gotowaniem. To danie ma być kwaśne.
Grzyby zalać na noc wodą, a następnie ugotować. Odcedzić, ale wywaru z nich nie wylewać. Przyda się przy doprawianiu. Przestudzone grzyby pokroić w paski.
Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić używając do tego wysokiego rondla lub patelni. Do cebuli wrzucić lekko odciśniętą ugotowaną kapustę. Całość chwilę smażyć. Dodać pokrojone grzyby, sól, pieprz ziele angielskie i zmiażdżone owoce jałowca. Sprawdzić smak. Na tym etapie trzeba dolać trochę wywaru z grzybów. Kapusta będzie bardziej aromatyczna i uzyska piękny kolor.
Polecam zrobić ją trochę wcześniej, aby się przegryzła.
Komentarze
Prześlij komentarz