Tort biszkoptowy z wiśnią w czekoladzie

Miał być ździebko inny, ale co tam. Ten torcik też wyszedł ekstra. Olbrzymią różnicę w smaku zrobiły wiśnie w czekoladzie. Namawiam do spróbowania.
Niesłychanie puszysty biszkopt został przełożony delikatną masą ze śmietanki 30% i mascarpone. Niebo w gębie :-).


Biszkopt: (blaszka o średnicy 23 cm)
  • 4 jaja
  • 4 łyżki cukru
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki mąki pszennej typ 450
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • szczypta soli
Masa:
  • 1 l śmietanki 30%
  • 1/2 kg mascarpone
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 2 galaretki krystaliczne
  • 1/2 l wody
  • 2 śmietan - fixy
  • kilkanaście lub więcej wiśni w czekoladzie
  • 1/2 granata
  • 1 puszka (mała) mandarynek


Białko oddzielić od żółtek i ubić wraz z solą w robocie lub misie miksera na sztywną pianę. Zwolnić obroty mieszadła i ciągle ubijając po 1 łyżce dosypywać cukier. Następnie po jednym dodawać żółtka.
Mąki i proszek przesiać, a następnie delikatnie, najlepiej przy pomocy szpatułki wymieszać z masą jajeczną.
Masę wylać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na 20 minut. Po tym czasie sprawdzić patyczkiem. Jeśli patyczek będzie suchy biszkopt wyjąć i spuścić z wysokości 60 cm na blat pokryty ściereczką (oczywiście w blaszce :-)).
Wystudzić i przekroić na pół.
Obie galaretki zalać 1 szklanką gorącej wody, wymieszać i odstawić do przestudzenia. Najlepiej do momentu, aż galaretka zacznie lekko zastygać. Odlać pół szklanki. Do pozostałej części dolać 1 szklankę gorącej wody i dokładnie wymieszać. Zostawić do wystygnięcia.
W misie robota umieścić mascarpone i śmietankę. Ubić na sztywno. Dodać cukier puder i śmietan - fixy. 
Do małej miseczki odłożyć 4 lub 5 łyżek masy, a do reszty powolutku wlewać owe odlane pół szklanki galaretki.
Przepołowiony biszkopt ściśle zabezpieczyć metalowym ringiem lub papierem do pieczenia (należy go otoczyć papierem; papier lub ring muszą mieć wysokość około 12 do 15 cm). Na spód ciasta nałożyć sporą część masy- tej z galaretką. Rozprowadzić i wyrównać masę a następnie powciskać w nią praliny. Przykryć pozostałą częścią masy. Wyrównać ją i nakryć drugą częścią ciasta. Wierzch tortu posmarować cienką warstwą odłożonej wcześniej masy. Udekorować mandarynkami odsączonymi z syropu i pestkami granata. Delikatnie zalać wystudzoną galaretką. 
Tak przygotowane ciasto wstawić na minimum 2 godziny do lodówki. Następnie zdjąć ring lub papier i brzeg posmarować resztą masy.

Komentarze

Popularne posty