Puree ziemniaczane
Jestem fanką ziemniaków. Uwielbiam je pod każdą postacią, ale puree jest chyba najlepsze. A idealnie przyrządzone puree to już rozpusta.
W ogóle, gotując ziemniaki skupiam się na tym aby były one idealne. Dlatego już w trakcie gotowania dodaję masło. Ziemniaki wówczas są bardziej miękkie i smaczniejsze.
Podam dwie wersje puree. Jedna to puree idealne - według mnie, a druga idealne puree z cebulką - dla mnie smak idealny :-). Polecam spróbować.
Puree idealne:
- 1 kg ziemniaków
- 1 łyżka soli
- 70 g masła
- około 2 łyżki śmietany 18%
Ziemniaki obrać, zalać wodą i posolić. Do garnka wrzucić około 40 g masła. Ziemniaki gotować do miękkości.
Odcedzić i utłuc na gładkie puree dodając pozostałe masło i śmietanę. Ilość śmietany uzależniona jest od wilgotności ziemniaków i konsystencji jaką chcemy uzyskać.
Puree idealne z cebulką:
- 1 kg ziemniaków
- 1 łyżka soli
- 70 g masła
- około 2 łyżki śmietany 18%
- 1 łyżka masła klarowanego
- 2 szalotki
Ziemniaki obrać, zalać wodą i posolić. Do garnka wrzucić około 40 g masła. Ziemniaki gotować do miękkości.
Szalotkę obrać i pokroić w plasterki. Wrzucić na rozgrzane masło klarowane i zrumienić. Można ją lekko posolić.
Ziemniaki odcedzić
i utłuc na gładkie puree dodając pozostałe masło i śmietanę. Ilość
śmietany uzależniona jest od wilgotności ziemniaków i konsystencji jaką
chcemy uzyskać. Na koniec dołożyć usmażoną cebulę i wymieszać przy pomocy łyżki.
Nigdy nie próbowałam takiego z cebulką ale musi być pyszne. Wpisuje na listę do zrobienia
OdpowiedzUsuń