Puree ziemniaczane ze szpinakiem

Kolejna odsłona puree ziemniaczanego. Tym razem ze szpinakiem i czosnkiem. Dla mnie ideał, a i MD przekonał się do nich.

(na 2 - 3 porcji)
  • 600 g ziemniaków
  • 2 ząbki czosnku
  • 100 g szpinaku (mrożonego)
  • 50 g masła
  • 1 łyżka śmietany 18%
  • 1 żółtko
  • 1 łyżka masła klarowanego 
  • 3/4 łyżki soli
  • pieprz
Ziemniaki obrać i ugotować do miękkości w osolonej wodzie.
Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę wprost na rozgrzane na patelni masło klarowane. Dosłownie przez pół minuty smażyć, a następnie wrzucić na patelnię szpinak. Szpinak musi być rozdrobniony. Należy również pamiętać o tym, że mrożony szpinak będzie pryskał i uciekał z patelni ;-). Smażyć do momentu całkowitego odparowania wody.
Ugotowane ziemniaki odcedzić, utłuc na gładkie pure dodając masło, żółtko i szpinak. W razie potrzeby - jeśli puree jest za suche,  dodać śmietanę.

Komentarze

Popularne posty