Puree ziemniaczane ze szpinakiem
Kolejna odsłona puree ziemniaczanego. Tym razem ze szpinakiem i czosnkiem. Dla mnie ideał, a i MD przekonał się do nich.
(na 2 - 3 porcji)
Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę wprost na rozgrzane na patelni masło klarowane. Dosłownie przez pół minuty smażyć, a następnie wrzucić na patelnię szpinak. Szpinak musi być rozdrobniony. Należy również pamiętać o tym, że mrożony szpinak będzie pryskał i uciekał z patelni ;-). Smażyć do momentu całkowitego odparowania wody.
Ugotowane ziemniaki odcedzić, utłuc na gładkie pure dodając masło, żółtko i szpinak. W razie potrzeby - jeśli puree jest za suche, dodać śmietanę.
- 600 g ziemniaków
- 2 ząbki czosnku
- 100 g szpinaku (mrożonego)
- 50 g masła
- 1 łyżka śmietany 18%
- 1 żółtko
- 1 łyżka masła klarowanego
- 3/4 łyżki soli
- pieprz
Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę wprost na rozgrzane na patelni masło klarowane. Dosłownie przez pół minuty smażyć, a następnie wrzucić na patelnię szpinak. Szpinak musi być rozdrobniony. Należy również pamiętać o tym, że mrożony szpinak będzie pryskał i uciekał z patelni ;-). Smażyć do momentu całkowitego odparowania wody.
Ugotowane ziemniaki odcedzić, utłuc na gładkie pure dodając masło, żółtko i szpinak. W razie potrzeby - jeśli puree jest za suche, dodać śmietanę.
Komentarze
Prześlij komentarz