Marchewka z groszkiem na sypko

Osobiście nie przepadam za gotowaną marchewką. Ale od czasu do czasu jestem w stanie ją zjeść po uprzednim wymieszaniem z groszkiem.
Preferuję wersję z zaklepką z mąki, ale tym razem na życzenie MD była na sypko :-).


(na 2 porcje)
  • 1,5 dużej marchwi
  • 1 mała puszka groszku (130 g)
  • 1/2 szklanki wody
  • 20 g masła
  • sól
  • pieprz
  • cukier
Marchewkę obrać i pokroić w kostkę wielkości około 0,5 cm. Wrzucić do rondelka, zalać wodą i gotować kilka minut pod przykryciem. Następnie zdjąć pokrywkę i odparować wodę. Marchewka ma być ugotowana al'dente.
Do marchewki dorzucić odcedzony groszek. Doprawić solą, pieprzem i szczyptą cukru. Wymieszać. Na koniec dodać masło. Podawać na ciepło.

Komentarze

Popularne posty