Marchewka z groszkiem na sypko
Osobiście nie przepadam za gotowaną marchewką. Ale od czasu do czasu jestem w stanie ją zjeść po uprzednim wymieszaniem z groszkiem.
Preferuję wersję z zaklepką z mąki, ale tym razem na życzenie MD była na sypko :-).
(na 2 porcje)
- 1,5 dużej marchwi
- 1 mała puszka groszku (130 g)
- 1/2 szklanki wody
- 20 g masła
- sól
- pieprz
- cukier
Marchewkę obrać i pokroić w kostkę wielkości około 0,5 cm. Wrzucić do rondelka, zalać wodą i gotować kilka minut pod przykryciem. Następnie zdjąć pokrywkę i odparować wodę. Marchewka ma być ugotowana al'dente.
Do marchewki dorzucić odcedzony groszek. Doprawić solą, pieprzem i szczyptą cukru. Wymieszać. Na koniec dodać masło. Podawać na ciepło.
Komentarze
Prześlij komentarz