Zapiekanka z patelni
Szybkie śniadanie lub obiad? Jeśli zostały Wam ziemniaki z poprzedniego dnia i dodatkowo w lodówce znajdzie się jakaś kiełbasa, to danie macie już gotowe :-).
Zapiekanka powstaje na patelni i jest bardzo szybka do przygotowania.
(na 2 porcje)
- 5 średnich ziemniaków (ugotowanych)
- 2 kiełbasy śląskie (mogą być inne)
- 4 cebule
- sól
- pieprz
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego
- 50 g sera żółtego
- tłuszcz do smażenia
- 3 łyżki posiekanego szczypioru
Cebulę obrać i pokroić w plasterki. Podsmażyć ją na niewielkiej ilości tłuszczu. Dodać pokrojoną w plastry kiełbasę. Smażyć kilka minut do lekkiego zrumienienia kiełbasy. Dołożyć pokrojone w półplasterki ziemniaki i kmin rzymski. Smażyć dalej delikatnie mieszając. Podlać sosem sojowym, lekko posolić i popieprzyć. Wymieszać. Posypać startym żółtym serem. Patelnię przykryć pokrywką i zmniejszyć pod nią ogień. Pozostawić na ogniu do momentu stopienia się sera. Posypać szczypiorem.
Komentarze
Prześlij komentarz