Polędwiczki wieprzowe z sosem z shimeji
Kolejna odsłona grzybków shimeji. Tym razem z polędwiczkami wieprzowymi. Świetnie smakują z kaszą bulgur lub pęczakiem.
(na 2 porcje)
- 1/2 kg polędwiczek wieprzowych
- 1 opakowanie grzybków shimeji - 150 g (można dać dwa opakowania)
- 1 łyżeczka kminu rzymskiego
- pieprz
- sól
- 2 łyżki sosu sojowego jasnego
- 2 łyżki sosu sojowego z grzybami - opcjonalnie
- kilka kropli piri piri
- olej do woka
- 30 ml wytrawnego wina białego (może być czerwone)
- 500 ml śmietanki 30%
- 2 łyżki mascarpone
- 1 łyżka masła klarowanego
Polędwiczki opłukać, osuszyć przy pomocy ręcznika papierowego i pokroić w plastry o grubości około 1,5 cm. Lekko spłaszczyć dłonią.
Kmin rzymski rozetrzeć w moździerzu. Posypać nim, solą i pieprzem każdy plasterek polędwiczki. Polędwiczki obsmażyć na złoty kolor na rozgrzanym oleju do woka - mniej więcej po 1 minucie z każdej strony. Obsmażone zdjąć z patelni.
Nie myjąc patelni podsmażyć na niej oczyszczone grzybki. Shimeji puszczą wodę, dlatego należy je smażyć do momentu jej odparowania. W tym momencie dodać na patelnię polędwiczki, sosy sojowe, piri piri i wino. Delikatnie wymieszać i chwilę dusić. Dodać łyżkę masła klarowanego. Wymieszać. Wlać śmietankę i dusić aż sos zacznie gęstnieć. Dodać mascarpone.
W razie potrzeby dodać soli lub pieprzu.
Komentarze
Prześlij komentarz