Jarska zapiekanka ziemniaczana
Danie bezmięsne. Trochę dla wegetarian, a trochę na piątkowy obiad lub kolację.
Potrawa powstała we współpracy z MD.
Zapiekanka wyszła świetnie. Ze względu na jej ilość, pozostała po piątkowym obiedzie część została wykorzystana w sobotę jako dodatek do królika. Pasowała wyśmienicie :-).
(na 4 porcje)
- 1,2 kg ziemniaków
- 400 g żółtego sera
- 110 g szpinaku
- 2 ząbki czosnku
- 2 duże szalotki
- 10 suszonych pomidorów w oleju
- 300 ml śmietanki 18%
- 1 łyżka vegety lub kucharka
- 1 łyżeczka harissy
- sól
- pieprz
- tłuszcz do smażenia
Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę (1,5 cm) i zagotować. Nie muszą być ugotowane na 100%. Dojdą w trakcie pieczenia. Po zagotowaniu odcedzić.
Ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
Szpinak podsmażyć na niewielkiej ilości tłuszczu. Kiedy odparuje woda wcisnąć czosnek, posolić i smażyć jeszcze chwilę.
Szalotkę obrać i pokroić w plastry, a suszone pomidory w paski.
Pomidory wymieszać z szalotką, posolić i doprawić pieprzem.
Śmietankę wymieszać z vegetą (kucharkiem) i harissą.
Naczynie żaroodporne posmarować tłuszczem. Na dno wyłożyć 1/3 ziemniaków. Na nie rozłożyć szpinak i posypać 1/3 żółtego sera. Ponownie wyłożyć 1/3 ziemniaków, a na nie pomidory z szalotką. Znów posypać porcją żółtego sera. I ponownie ostatnią część ziemniaków. Ją również posypać żółtym serem. Całość zalać śmietanką. Przykryć i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na 30 minut. Po tym czasie zdjąć pokrywkę, podnieść temperaturę do 200 stopni C i piec jeszcze 10 minut, aż ser się zrumieni.
Komentarze
Prześlij komentarz