Jarska zapiekanka ziemniaczana

Danie bezmięsne. Trochę dla wegetarian, a trochę na piątkowy obiad lub kolację. 
Potrawa powstała we współpracy z MD. 
Zapiekanka wyszła świetnie. Ze względu na jej ilość, pozostała po piątkowym obiedzie część została wykorzystana w sobotę jako dodatek do królika. Pasowała wyśmienicie :-).

(na 4 porcje)
  • 1,2 kg ziemniaków
  • 400 g żółtego sera
  • 110 g szpinaku
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 duże szalotki
  • 10 suszonych pomidorów w oleju
  • 300 ml śmietanki 18%
  • 1 łyżka vegety lub kucharka
  • 1 łyżeczka harissy
  • sól
  • pieprz
  • tłuszcz do smażenia
Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę (1,5 cm) i zagotować. Nie muszą być ugotowane na 100%. Dojdą w trakcie pieczenia. Po zagotowaniu odcedzić.
Ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
Szpinak podsmażyć na niewielkiej ilości tłuszczu. Kiedy odparuje woda wcisnąć czosnek, posolić i smażyć jeszcze chwilę.
Szalotkę obrać i pokroić w plastry, a suszone pomidory w paski. 
Pomidory wymieszać z szalotką, posolić i doprawić pieprzem.
Śmietankę wymieszać z vegetą (kucharkiem) i harissą.
Naczynie żaroodporne posmarować tłuszczem. Na dno wyłożyć 1/3 ziemniaków. Na nie rozłożyć szpinak i posypać 1/3 żółtego sera. Ponownie wyłożyć 1/3 ziemniaków, a na nie pomidory z szalotką. Znów posypać porcją żółtego sera. I ponownie ostatnią część ziemniaków. Ją również posypać żółtym serem. Całość zalać śmietanką. Przykryć i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na 30 minut. Po tym czasie zdjąć pokrywkę, podnieść temperaturę do 200 stopni C i piec jeszcze 10 minut, aż ser się zrumieni.


Komentarze

Popularne posty