Zupa grzybowa
Sezon grzybowy w pełni, co za tym idzie kilka przepisów z grzybami. Oczywiście samodzielnie zebranymi.
Na pierwszy ogień idzie zupa grzybowa. W mojej znalazły się grzyby świeże, garść suszonych i może kogoś zdziwi, jako przyprawę dodałam suszoną kanię (sowę). Aromat grzybowy można rzec potrójny.
- 800 g żeberek
- 3 l wody
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- około 10 cm pora
- 10 ziemniaków
- grzyby świeże
- garść grzybów suszonych
- 2 łyżki pokruszonej suszonej kani - opcjonalnie
- sól
- pieprz
Grzyby oczyścić, pokroić i obgotować.
Warzywa obrać i wraz z żeberkami zalać wodą, posolić i gotować do miękkości.
Po ugotowaniu mięsa i warzyw przecedzić wywar. Obrać ziemniaki, pokroić je w kostkę i ugotować do miękkości w wywarze. Dodać pieprz i wszystko zblendować.
Do tak przygotowanego płynu dodać grzyby (obgotowane i suszone) oraz pokruszoną suszoną kanię. Pozostawić na ogniu do momentu ugotowania grzybów suszonych. Doprawić zupę solą i pieprzem - będzie to konieczne. Grzyby uwielbiają sól. Do doprawionej zupy ponownie włożyć żeberka.
Komentarze
Prześlij komentarz