Zupa grzybowa

Sezon grzybowy w pełni, co za tym idzie kilka przepisów z grzybami. Oczywiście samodzielnie zebranymi.
Na pierwszy ogień idzie zupa grzybowa. W mojej znalazły się grzyby świeże, garść suszonych i może kogoś zdziwi, jako przyprawę dodałam suszoną kanię (sowę). Aromat grzybowy można rzec potrójny.

  • 800 g żeberek
  • 3 l wody
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • około 10 cm pora
  • 10 ziemniaków
  • grzyby świeże
  • garść grzybów suszonych
  • 2 łyżki pokruszonej suszonej kani - opcjonalnie
  • sól
  • pieprz
Grzyby oczyścić, pokroić i obgotować.
Warzywa obrać i wraz z żeberkami zalać wodą, posolić i gotować do miękkości.
Po ugotowaniu mięsa i warzyw przecedzić wywar. Obrać ziemniaki, pokroić je w kostkę i ugotować do miękkości w wywarze. Dodać pieprz i wszystko zblendować. 
Do tak przygotowanego płynu dodać grzyby (obgotowane i suszone) oraz pokruszoną suszoną kanię. Pozostawić na ogniu do momentu ugotowania grzybów suszonych. Doprawić zupę solą i pieprzem - będzie to konieczne. Grzyby uwielbiają sól. Do doprawionej zupy ponownie włożyć żeberka.

Komentarze

Popularne posty