Pieczony boczek
Boczek. Taki upieczony w przyprawach. Rozpadający się po ugryzieniu. Nic dodać, nic ująć. Ideał do obiadu lub po przestudzeniu jako dodatek do kanapek.
Racja może nie jest to potrawa niskokaloryczna, ale po co od razu liczyć kalorie? Jak mówi MD "raz nie zawsze, dwa razy nie wciąż". A co za tym idzie raz na jakiś czas można sobie pozwolić na niewielką rozpustę.
- 800 g boczku
- 1 łyżka majeranku
- 1 łyżka wędzonej papryki (może być słodka)
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżka tłuszczu
Boczek opłukać i osuszyć ręcznikiem papierowym.
Przyprawy wymieszać i dokładnie natrzeć nimi mięso. Pozostawić na 30 minut. Po tym czasie boczek umieścić w naczyniu żaroodpornym. Dodać tłuszcz, aby od razu boczek nie przywarł do naczynia :-). Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na około 1 godzinę. W trakcie pieczenia boczek należy obrócić, a w razie konieczności podlać niewielką ilością wody.
Komentarze
Prześlij komentarz