Makaron z twarogiem i wędzonką

Makaron z białym serem i wędzonką to danie z dzieciństwa. Pamiętam, jak babcia go robiła, potem mama a w końcu ja. Przepadam za nim. Nawet MG się do niego przekonał :-).
Do przygotowania makaronu używam dosyć tłustej wędzonki, najczęściej boczku, ale równie dobrze można użyć innej.

(na 4 porcje)
  • 500 g makaronu
  • 250 g boczku wędzonego lub innej wędzonki
  • 4 cebule
  • 500 g sera białego półtłustego
  • 50 g margaryny
  • sól
  • pieprz
Cebulę pokroić w kostkę. Boczek w plastry grubości około 3 mm, a następnie w paski.
Na rozgrzanej patelni rozpuścić margarynę i zeszklić na niej cebulę. Dodać boczek i smażyć aż się zezłoci.
W międzyczasie wstawić osoloną wodę na makaron i ugotować go al dente.
Podsmażony boczek z cebulką zestawić z ognia. Wkruszyć ser biały i wymieszać. Nie należy wpadać w panikę :-) jak nasza mieszanina zmieni się w papkę. Może nie wygląda, ale jak smakuje?
Mieszaninę boczkowo - serową należy dobrze doprawić solą i pieprzem. Następnie wymieszać z gorącym, odcedzonym makaronem.

Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty