Figi z mozzarellą
Figi to owoce, które można wykorzystać zarówno do dań słodkich, jak i słonych.
Moja propozycja to przystawka z fig z mozzarellą i szynką szwarcwaldzką na rukoli.
Obecnie całkiem niedrogo można kupić w marketach figi. Postanowiłam więc poeksperymentować. Chyba eksperyment się udał, bo mi osobiście smakowały. A i MD zjadł i nie narzekał :-).
(2 porcje, a w przypadku obiadu kilkudaniowego na 4)
- 4 figi
- 1 mozzarella 125 g
- 8 plastrów szynki szwarcwaldzkiej
- 3 garści rukoli
- 3 łyżki miodu (może być więcej)
- ocet balsamiczny - ciemny
- 2 łyżeczki sosu malinowego na bazie octu balsamicznego - opcjonalnie
- sól
- pieprz
Figi wypłukać, osuszyć. Można odciąć ogonek. Naciąć na krzyż, pamiętając, aby nie przeciąć do końca. Tak przygotowane figi ułożyć na posmarowanej olejem blaszce, skropić 2 łyżkami miodu i wstawić na 15 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C.
Mozzarellę odsączyć i pokroić na plasterki.
Talerze spryskać octem balsamicznym. Nałożyć rukolę, a na niej zrobić po dwie różyczki z szynki (po 2 plastry na różyczkę).
Upieczone figi delikatnie przenieść na różyczki. Na każdą figę nałożyć mozzarellę. Posolić i obsypać świeżo zmielonym pieprzem. Całe danie polać resztą miodu, skropić octem balsamicznym i sosem malinowym (jeżeli taki posiadacie). Podawać ciepłe.
Komentarze
Prześlij komentarz