Konfitura z jeżyn
Ponownie jeżyny :-).
Ten rok mimo suszy był łaskawy dla jeżyn. Po raz kolejny udało mi się ich trochę nazbierać i postanowiłam zrobić konfiturę.
Aby konfitura była lepsza i szybciej zgęstniała dodałam do jeżyn gruszkę. Można użyć również jabłka. Zarówno jabłka jak i gruszki są bogate w pektyny.
Pektyny to węglowodany, które posiadają właściwości żelujące, a co za tym idzie są wykorzystywane w przemyśle owocowym do produkcji dżemów, marmolad, galaretek itp.
- 1 kg jeżyn
- 600 g cukru
- 2 średnie gruszki
- 2 łyżki soku z limonki lub cytryny
Jeżyny opłukać. Zasypać cukrem i wstawić na niewielki ogień. Dodać sok z limonki. Delikatnie wymieszać. Gruszki obrać. Pokroić w kostkę i wrzucić do jeżyn. Wymieszać.
W pierwszym dniu gotować jeżyny około 15 minut. Po tym czasie wyłączyć, przykryć i pozostawić.
Kolejnego dnia postawić na niewielki ogień i zredukować sok. Gorącą konfiturę przelewać do wyparzonych słoiczków. Zakręcić i wstawić do nagrzanego do 140 stopni C piekarnika na 20 minut. Wyłączyć piekarnik i pozostawić do wystygnięcia.
Mi wyszło 6 słoiczków o pojemności 235 ml.
Komentarze
Prześlij komentarz