Czarne risotto

Moje pierwsze risotto. Ale ja nie mogę przecież zacząć od zwykłego przepisu :-). Muszę coś pokombinować. Dlatego jest czarne risotto. Kolor zawdzięcza czarnemu ryżowi i wywarowi z podgrzybków. 

(na 2 - 3 porcji)
  • 30 g suszonych podgrzybków
  • 2 filety z kurczaka
  • 1/2 szklanki czarnego ryżu
  • 1/2 szklanki ryżu białego
  • 3 szalotki
  • 3 ząbki czosnku
  • 3/4 szklanki białego wytrawnego wina
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • 1,5 l wywaru z grzybów
  • sól
  • pieprz
  • 50 g masła (zwykłego)
  • 30 g parmezanu
Grzyby zalać gorącą wodą  (około 1,5 l), lekko posolić i odstawić na minimum 30 minut. Po tym czasie zagotować. Grzyby odcedzić i po przestygnięciu pokroić na mniejsze kawałki - wywar pozostawić :-) będzie bardzo potrzebny.
Filety z kurczaka oczyścić, pokroić w paseczki, posolić i podsmażyć na 2 łyżkach masła klarowanego. Po usmażeniu kurczaka odcedzić, a na pozostałym tłuszczu zeszklić drobno pokrojoną szalotkę i przepuszczony przez praskę czosnek. 
Do cebuli wsypać ryż i smażyć, aż cały pokryje się masłem. Dodać grzyby i smażyć przez 2 minuty. Wlać wino i gotować, aż odparuje. Następnie wlać małą łyżkę wazową bulionu i gotować na małym ogniu do czasu, aż zostanie wchłonięty przez ryż. Należy pamiętać o mieszaniu. 
W dalszych etapach należy wlewać bulion, mieszać i czekać, aż ryż go wchłonie. Gotować tak przez jakieś 20 minut. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Risotto będzie gotowe, gdy ryż na zewnątrz jest miękki a wewnątrz al dente. 
Do tak przegotowanego risotto dodać 50 g masła i wymieszać. Risotto będzie bardziej kremowe.
Podawać posypane tartym parmezanem.

Komentarze

Popularne posty